Spreken uit ervaring!

"Als je één ding had mogen veranderen aan je stage, wat had je dan gedaan?"

Tips van 338 ex-stagiairs voor jouw stage

De stageperiode gaat niet altijd vlekkeloos. Het is een lang proces waarbij de kans bestaat dat bepaalde dingen niet altijd even goed gaan. Om dit te vermijden hebben wij aan 338 ex-stagiairs gevraagd wat ze anders hadden gedaan in de stageperiode. De antwoorden hebben we samengevat in 13 punten. Dit zodat jij deze "fouten" hopelijk niet maakt!

In de komende weken wordt elk onderwerp (en meer) uitgebreid behandeld met concrete tips. Tijdens je gehele stage relevante tips ontvangen? Volg ons op Facebook, Instagram en/of LinkedIn om niets te missen!

89283effed58624d04a1353a0b3b0db3.png

1. Begeleiding

Begeleiding is enorm belangrijk; zowel vanuit school als vanuit je stagebedrijf. Krijg je geen of te weinig begeleiding? Kaart dit dan aan. Een goede oplossing is structureel momenten inplannen, bijvoorbeeld elke maandag en donderdag om 9 uur. Net zoals deze studente dat zou hebben gedaan:

“Het inplannen van structurele overlegmomenten met mijn begeleider. Hierin zou ik dan mijn voortuitgang tonen, waardoor ik gestimuleerd word om productief bezig te zijn" Afstudeerstagiaire ICT, 22 jaar

2. Meewerken

“Niet te veel verantwoordelijkheden nemen binnen het bedrijf. Ik was verantwoordelijk voor een wereldwijd onboarding programma. Dit naast mijn afstuderen!”
Afstudeerstagiaire HRM, 25+

Te weinig werk, werk onder je niveau of juist te veel verantwoordelijkheid? Wees niet bang om ook dit aan te kaarten bij je begeleider! Deze is er juist om te zorgen dat alles goed verloopt.

3. (Reiskosten)vergoeding

“Hogere vergoeding. Alles ging op aan de reiskosten, en door de stage had ik geen tijd om geld bij te verdienen”
Afstudeerstagiare ICT, 25+

Oké, hier kun je waarschijnlijk niet meer aan doen wanneer je de stage al gestart bent. Maar wanneer je écht in de problemen komt qua financiën, plan dan een serieus gesprek in met je begeleider. Wie weet kan het bedrijf nog iets voor je betekenen.

4. Locatie / reistijd

“Een bedrijf kiezen dat dichtbij is. Ik moest nu vijf dagen per week van Amsterdam naar Lelystad reizen, en terug” Afstudeerstagiair logistiek, 25+

Hetzelfde voor de locatie; hier had je eigenlijk van tevoren over na moeten denken! Een optie is altijd om dichter bij te gaan wonen. Besteed anders je reistijd zo goed mogelijk door te werken op je laptop, of vraag om een aantal dagen thuis te werken!

5. Onderzoek

Naast de werkzaamheden is het onderzoek ook vaak een groot deel van de stage. Daarnaast is het op het begin altijd een beetje zoeken. Zorg ervoor dat je het onderstaande sowieso geregeld hebt op je stage. Je wilt namelijk niet dat je werk waar jij de afgelopen 20 weken bloed, zweet en tranen in hebt gestopt in de prullenbak belandt!

“Een andere opdracht. Deze is nu aan het eind in een lade belandt, zonder dat er concreet iets mee wordt gedaan” Afstudeerstagiair ICT, 25+

6. De werktijden

Yes, vanaf een aantal lesuren in de week naar 5 dagen van 9 tot 5 is een hele verandering. Heb je er echt moeite mee, dan zou je dit als volgt op kunnen lossen:

“Minder vaste uren binnen het bedrijf, maar juist de mogelijkheid om uren meer flexibel in te zetten. Zit zou veel efficiënter voor mij zijn geweest”
Afstudeerstagiair Elektrotechniek, 23 jaar

7. Balans tussen werken en het onderzoek

“Minder werkzaamheden uitvoeren om het bedrijf te helpen, maar meer focussen op de onderzoeksopdracht”
Afstudeerstagiair Economie, 23 jaar

Dit is een veelvoorkomend probleem wanneer je stage loopt; te veel meewerken en te weinig tijd aan je eigen projecten. Zorg dan ook dat je aan de start van je stage duidelijk aangeeft hoeveel je mee kan werken in het bedrijf!

8. Assertiviteit

“Gevraagd om meer verantwoordelijkheid en meer taken” Afstudeerstagiaire accountancy, 25+

Assertief zijn is een ding wat als stagiair lastig is. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet, heb je vragen, een probleem of ben je ergens ontevreden over? Maak het gewoon kenbaar!

9. Duidelijkheid

“Duidelijk een plan opstellen aan het begin, zo kan ik snel aangeven wat ik ga doen en of dit matcht bij de verwachtingen” Afstudeerstagiair Marketing, 21 jaar

Duidelijkheid & communicatie is super belangrijk tijdens je stage, wanneer je er zeker van bent dat je op één lijn zit met je stage begeleider zal alles makkelijker zijn!

10. Start van de stage

De start van de stage is essentieel, lees het in ons artikel van vorige week! Ook deze student had dit anders aangepakt:

“Een goede scope afbakenen en deze in een oriënterend gesprek voorleggen bij het stagebedrijf. Dit om een snelle start te kunnen maken en niet onnodig veel tijd te verspillen aan het juist krijgen van de scope”
Onderzoekstagiair ICT, 24 jaar

11. Plannen

Plannen is een ding wat altijd lastig is. Maar wanneer je dit vanaf het begin van je stage goed hebt, zal heel jouw stage beter verlopen. Zo dus:

“Duidelijk een plan opstellen aan het begin. Zodat ik weet wat er van mij verwacht wordt. Dit voorkomt tijdnood en maakt het plannen van de activiteiten makkelijker”
Afstudeerstagiair Elektrotechniek, 22 jaar

12. De eigen motivatie

Het laatste punt: je eigen motivatie. Je moet het toch echt zelf doen! En dat is heel gemakkelijk, doe gewoon het volgende:

“Afspraken nakomen, vooral met mezelf”
Afstudeerstagiair ICT, 25 jaar

13. Overige antwoorden

Om af te sluiten hier nog een aantal tips die we jullie niet hadden willen onthouden:

“Minder achter de computer, probeer zo veel mogelijk werk offline te doen” - Meewerkstagiaire Recht, 22 jaar

“Een logboek maken per een aantal weken, dit is enorm handig voor het reflectieverslag!” - Meewerkstagair Marketing, 20 jaar

“Ik had meer willen leren over andere afdelingen, wat ook mogelijk was; maar het kwam er niet van” - Meewerkstagiair Technische Bedrijfskunde, 22 jaar

En hier nog een kleine aanmoediging:

“Dan had ik mezelf toegesproken dat het allemaal reuze mee zou vallen en dat ik er niet zo angstig voor hoefde te zijn. Je kan het gewoon!” - Afstudeerstagiaire Communicatie & Media, 25+

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.