Hoe je meteen vliegensvlug van start kan!

Hoe maak je een kickstart in je eerste stageweek?

Ik heb het al eerder gezegd; een goed begin is het halve werk. Maar wanneer je iemand spreekt die stage heeft gelopen krijg je vaak het volgende antwoord: “op het begin was het een beetje zoeken, maar daarna ging het goed!”. In deze blog ga ik ervoor zorgen dat het begin helemaal niet ‘een beetje zoeken’ wordt, maar dat je gewoon vanaf het begin gaat knallen!

Een keyword van de eerste week (en eigenlijk de gehele stageperiode) is ‘eigen initiatief’. Je stagebedrijf heeft waarschijnlijk al wat opdrachten en werkzaamheden voor je voorbereid, maar door er zelf altijd een klein schepje bovenop te doen kun jij écht hard van start. Dat doe je mede door de volgende vijf tips.

Tip 1. Get to know your colleagues!

Het team waarin je aan de slag gaat is een van je beste informatiebronnen voor de stageperiode. Je zit dicht bij ze, kent ze goed en hebben waarschijnlijk een functie die dicht bij jouw werkzaamheden staat. Zorg er dan ook voor dat je snel iedereens naam én functie in je hoofd hebt. Je wilt namelijk niet dat je iemand een vraag wilt stellen maar zijn/haar naam vergeten bent!

Quick tip: maak een lijstje met namen/functies van je teamleden

Daarnaast is het verstandig is om met elk teamlid een kort gesprek van bijvoorbeeld 30 minuten in te plannen. Zo maak je meteen echt een connectie! Quick tip: voeg ze ook op LinkedIn toe! Dan zie je zijn/haar naam vaker voorbij komen én kun je kijken naar waar ze ervaring in hebben.

Tip 2. Breng de huidige situatie in kaart

Wanneer je een opdracht gaat uitvoeren tijdens je stage kun je in de eerste week niets beter doen dan de huidige situatie in kaart te brengen. Een aantal voorbeelden van vragen zijn:

  • Wat doet het bedrijf nu eigenlijk exact?
  • Hoe ziet waarin het bedrijf opereert markt eruit?
  • Wat is het probleem of de vraag?
  • Hoe gaat het bedrijf op dit moment met het probleem/de vraag om?
  • Hoe gaan concurrenten er op dit moment met het probleem/de vraag om?
  • Vindt een soortgelijk probeem ook plaats in een andere branche?

Door deze vragen te beantwoorden maak je al snel flinke stappen in je onderzoek én voel jij je al snel thuis binnen je stage. Dit aangezien je op deze manier snel veel leert over het onderwerp. Zo kun je ook veel sneller meepraten met het team.

Quick tip: ben tijdens het in kaart brengen van de situatie niet bang om vragen te stellen aan je nieuwe collega’s! Dit kun je natuurlijk combineren met de kennismaking uit tip 1!

Tip 3. Stel vragen!

Vragen stellen is een eigen tip an sich. Iedereen heeft het namelijk wel een keer meegemaakt tijdens stage: je zit vast met een bepaalde opdracht en denkt “shit, nu moet ik mijn stagebegeleider wéér om hulp vragen”. Zo zien de eerste dagen er nu eenmaal uit, dus deal with it! Daarnaast heeft het bedrijf ook graag dat jij aan de slag kan, ben dus niet bang om vragen te stellen wanneer je vast zit.

Quick tip: als je veel vragen hebt. Noteer ze dan allemaal en neem één moment op de dag waarin je ze stelt aan je collega.

Heb je niets te doen of te weinig werk vanuit je stage? Geef dit ook aan! Je wilt namelijk niet stilzitten tijdens je stage.

Tip 4. Maak een goede indruk

De eerste indruk is enorm belangrijk. Zorg dan ook dat je zeker in deze week de kantjes er niet vanaf loopt, niet om 5 voor 5 je tas al ingepakt hebt en altijd goed op tijd bent. Maar dit zou natuurlijk vanzelf moeten spreken!

Tip 5. Heb plezier

De stage is geen vervelende periode. Ja, de werktijden zijn lang. Ja, op school kon je meer chillen met je vrienden. Maar de stageperiode is de meest leerzame en daarom misschien ook wel de meest waardevolle periode uit je hele studie! Maak er dus iets fantastisch van!

Andere blogs

De afgelopen weken heb ik nog twee blogs geschreven die jouw kunnen helpen met de eerste week, check daarom:

Douwe van Schie

Eind juni 2017 ben ik afgestudeerd bij de Avans in Den Bosch. Op dit moment rijd ik met mijn Volkswagenbus door Zuid-Europa én schrijf ik als heuse ‘buitenlandcorrespondent’ regelmatig artikelen over het stage lopen. Dit vanuit ervaringen van meer dan 2000 studenten. Om er zeker van te zijn dat je geen van de artikelen mist, volg StudentenBureau op LinkedIn, Facebook én Instagram.

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.