Hoe hou je een killer sollicitatiegesprek?

De tips voor het ideale sollicitatiegesprek

Tijdens je zoektocht naar de ideale stage of bijbaan, zul je via een sollicitatiegesprek wel of niet worden aangenomen. Het sollicitatiegesprek voer je vaak met een recruiter of manager. Tijdens dit gesprek leren het bedrijf en jij elkaar kennen en krijg je meer te horen over jouw functie binnen het bedrijf. Het is belangrijk om jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden, om zo goed mogelijk voor de dag te komen! Bekijk sowieso even ons filmpje over solliciteren hieronder.

1. De juiste voorbereiding voor een sollicitatiegesprek

1.1 Verdiep je in de organisatie

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie over het bedrijf hebt ingewonnen voordat je op gesprek gaat. Deze informatie vind je vaak in brochures, folder, internet etc. Door research te doen wat voor producten/diensten een bedrijf heeft, waar het actief is en wat de missie en visie zijn, laat je zien dat jij je best hebt gedaan. Natuurlijk is het altijd handig om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf!

1.2 Google je gesprekspartner

Kijk altijd even op het LinkedInprofiel van je gesprekspartner voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat. Door alvast iets te weten over de persoon laat je zien geïnteresseerd te zijn in wat hij/zij doet!

1.3 Ken je kernkwaliteiten

Waar ben jij goed in en hoe kun je dit bewijzen? Onderbouw je kernkwaliteiten aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

1.4 Bedenk vragen

Zorg er altijd voor dat je vragen hebt voor de persoon tijdens jouw sollicitatiegesprek. Denk na over vragen die je zelf wilt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Zijn er bijvoorbeeld eisen van jouw opleiding waar de stage aan moet voldoen, of wil je iets meer weten over de werkzaamheden. Natuurlijk mag je ook vragen stellen over het bedrijf of de persoon in kwestie. Vraag bijvoorbeeld naar de achtergrond van de persoon of naar de historie van het bedrijf. Dit wordt zeer op prijs gesteld.

2. Jouw sociale media gebruik


2.1 Hoe presenteer jij jezelf?

Houd er rekening mee dat je gesprekspartner veel van jou kan zien op het internet. Misschien is het handig om de rare foto's en/of filmpjes van het uitgaan te verwijderen, dit komt namelijk niet echt professioneel en zakelijk over!;)

2.2 Scherm je profiel af

Zorg ervoor dat je gesprekpartner jouw online profielen niet kan zien. Door ze af te schermen kan je gesprekspartner zich nog geen beeld van je voorstellen. Zo krijg jij een eerlijke kans! Natuurlijk is het handig als jij jezelf ook even op Google opzoekt. Kijk eens wat er over jezelf te vinden is.

2.3 Vrienden worden

Wacht altijd tot na het sollicitatiegesprek met het vrienden worden van je gesprekspartner. Achteraf, kan het altijd, met een leuke tekst zoals: ''Ik vond het een ontzettend leuk gesprek, ik hoop graag gelinkt te blijven in de toekomst, mocht het niks worden''.

3. Wat neem ik mee?

Zorg ervoor dat je altijd eeen schrijfblok en een agenda meeneemt. Zo kun je relevante informatie noteren zoals een vervolgafspraak. Zoals eerder gezegd is het tof als je zelf al vragen hebt bedacht. Zo laat je zien dat je er moeite in hebt gestoken.

Natuurlijk is het ook verstandig om je CV mee te nemen. Deze wordt gedurende het gesprek besproken. Het meenemen van je CV is niet genoeg, zorg dat je weet wat er in staat en dit ook kan onderbouwen!

Ten slotte is het belangrijk om een pro-actieve houding aan te nemen tijdens het sollicitatiegesprek. Laat echt merken dat je interesse hebt en wees spontaan en goed gehumeurd!

4. Hoe kom ik voor de dag?


4.1 Nette kleding & kom op tijd

Denk na over je kledingkeuze. Door een goede voorbereiding weet je met wat voor een bedrijf je in gesprek gaat. Is het een formeel of informeel bedrijf? Houd bovendien rekening met de bedrijfscultuur en beslis vervolgens of je in pak gaat of juist niet. Je kunt beter te nette kleding dragen dan dat je underdressed bent!

Let er op dat jouw sollicitatiegesprek eigenlijk al bij de receptie begint. De receptioniste zal je gesprekspartner melden dat je aanwezig bent, een standaard vraag van de gesprekspartner aan haar is: ''Is het wat?'' Dus zorg ook dat je bij de receptioniste een goede indruk achterlaat.

Ten slotte is het van belang om netjes op tijd te komen, te vroeg is ook niet goed maar een kwartier tot tien minuten van te voren is prima! Stel dat je toch te laat komt moet je dit tijdig laten weten aan de gesprekspartner. Bel desbetreffende persoon even!

5. Het sollicitatiegesprek


5.1 Toon initiatief

Stiltes tijdens een sollicitatiegesprek zijn niet erg, even nadenken voordat je een antwoord geeft, is soms slimmer dan direct antwoord te geven. Het kan voorkomen dat je een vraag niet begrijpt, wees dan niet bang om te vragen wat ermee bedoeld wordt! Er zullen ook vragen zijn waar je geen antwoord op weet. Verzin niets en geef dit eerlijk aan.

5.2 Profileren

Zorg ervoor dat je jouw kwaliteiten benoemd en doe dit aan de hand van voorbeelden. Maar let op, je komt niet overtuigend over als je alleen maar positief over jezelf praat. Geef ook aan dat je valkuilen hebt. Wat vindt je moeilijk? Wil jij je daar in ontwikkelen?

5.3 Werkgever niet afkraken

Benoem ten alle tijden je voormalige werkgever op een positieve manier. Als je negatief over je voormalige werkgever spreekt, zal je gesprekspartner zich afvragen of je in de toekomst ook zo over zijn bedrijf gaat praten.

5.4 Goed luisteren en toon interesse

Door goed te luisteren naar je gesprekspartner kun je inspelen op zaken die hij of zij belangrijk vindt. Kom met voorbeelden die matchen bij wat er gezegd wordt.

5.5 Let op je houding

Naast je stem is ook je houding heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Wees rustig, maar kom wel geïnteresseerd over! Gebruik je armen waar nodig om te gebaren maar overdrijf dit niet. Zorg dat je oogcontact maakt en geef een stevige handdruk bij de kennismaking. Tot slot is het belangrijk om de arbeidsvoorwaarden pas tijdens het tweede of derde gesprek naar voren te laten komen. Het is niet netjes om daar tijdens het eerste gesprek naar te vragen.

6. Afronding van het sollicitatiegesprek


6.1 Vraag naar vervolgprocedure

Neem op het einde van het gesprek even de tijd om te kijken of je alle informatie hebt en of er nog vragen zijn die je wilt stellen. Maak afspraken over wat er gebeurt na dit gesprek. Wie laat iets van zich horen? En wanneer?

6.2 Stel een eindvraag

Een manager of recruiter zal aan het einde van het gesprek altijd vragen of je nog vragen hebt. Zeg dan nooit ''Nee, alles is duidelijk'', maar vraag hoe je gesprekspartner het vindt binnen het bedrijf of vraag of je een goede indruk hebt achtergelaten.

Vragen die je kunt verwachten

Er zijn een aantal vragen die je vrijwel altijd kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wat zijn je positieve/negatieve eigenschappen?
 • Hoe zou een collega jou omschrijven?
 • Waarom ben jij de geschikte kandidaat voor deze functie?
 • Wat was je grootste succes in je vorige baan/project/studie?
 • Waarom wil je graag bij onze organisatie komen werken?
 • Hoe zou jij jezelf in vijf woorden omschrijven?
 • Wat weet je van de functie waarnaar je solliciteert?
 • Waarom heb je gekozen voor je huidige opleiding?
 • Waar zie je jezelf over vijf of tien jaar?
 • Hoe werk je binnen een groep?
 • Wat voor rol neem je normaal gesproken aan?
 • Ben je klantgericht/ondernemed/creatief? Waaruit blijkt dat?
 • Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
 • Wat weet je van onze organisatie?
 • Ken je onze concurrentie/doelgroep?