Het voorbereiden van je stage

want een goed begin is het halve werk

De voorbereiding van je stage

Een fijne start van je stage is erg belangrijk, het is namelijk de basis van de gehele periode! Zorg daarom dat je goed nadenkt over hoe je deze start aan gaat pakken. In deze blog een aantal tips voor een fantastische voorbereiding, want een goed begin is het halve werk.

Breng alle belangrijke momenten in kaart

Het plan van aanpak, een bezoek van je stagebegeleider, gesprekken op school én natuurlijk het inleveren van je onderzoek. Er zijn veel belangrijke datums en deadlines binnen de stageperiode. De eerste tip is dan ook om deze van te voren allemaal in kaart te brengen. Zo heb je vanaf het begin van de stage alles op een rijtje, dus je weet wat je te doen staat. Daarnaast voorkom je verwarring. Maak dus een lijstje, document of agenda met daarin alle data die je niet mag vergeten!

De richting van je onderzoek/opdracht

Wanneer je een onderzoek of opdracht gaat uitvoeren tijdens je stageperiode zijn de eerste weken vaak een beetje zoeken. Je hebt eindelijk een goede hoofdvraag gedefinieerd, waarna je erachter komt dat je hem misschien toch anders moet afbakenen of formuleren. Wat dan weer betekent dat je alles wat je tot nu toe geschreven hebt moet aanpassen zodat het weer één geheel is. Om dit te voorkomen kun je nu al in je achterhoofd gaan nadenken over je opdracht en welke hoofdvraag daarbij hoort.

Daarnaast is het verstandig om de richting van je opdracht te bespreken met je stagebegeleider. Zo zit je ook op een lijn met je stagebegeleider en bedrijf, zodat je ook vanuit die kant niet voor grote verrassingen komt te staan. Zo kun je vanaf dag #1 goed voorbereid uit de startblokken vliegen!

Ga knallen in de eerste week!

Zoals hierboven staat; een goed begin is het halve werk. Zorg dan ook dat je in de eerste goed begint, en dus vanaf de start aan de slag kunt. Tijdens de stage komt het namellijk vaak voor dat de eerste week enorm zoeken is. Dat is niet gek aangezien je terecht komt in een compleet nieuwe omgeving met nieuwe collega’s, maar als je in de eerste week al meters kan maken zal dit je enorm helpen voor de rest van je stageperiode. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding dus!

Om te zorgen dat je niet stil zit heb ik een tweetal tips voor de voorbereiding van de eerste week:

  • Wees niet bang om je stagebegeleider van het bedrijf een seintje te geven wanneer je niets te doen hebt; communicatie is de sleutel tot succes!
  • Wanneer je van te voren de opdracht al in kaart brengt kan je in de eerste week al meters maken met je onderzoek.
  • Plan oriënterende interviews in met collega’s zodat je meteen een goed beeld krijgt van de organisatie. Hierdoor heb je ook vanaf het begin al contacten waarmee je kan schakelen wanneer je vragen hebt binnen je onderzoek!

Bron: Nationale Stagemonitor, 2017

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.