Je eerste stagedag

wat je kunt verwachten & quick tips!

Wat je kunt verwachten op je eerste stagedag

Al aan het zweten omdat de eerste stagedag eraan komt? Je bent waarschijnlijk niet de enige, maar het is helemaal nergens voor nodig! Om toch te zorgen dat je nét iets comfortabeler deze stagedag in gaat heb ik in deze blog beschreven hoe deze eerste stagedag eruit kan komen te zien. Zo matcht je verwachting hopelijk iets meer met de realiteit.

Aankomst & voorstelronde

Bij een grote organisatie zal je jezelf waarschijnlijk moeten melden bij de receptie, waarna iemand van het team of je stagebegeleider je op komt halen. Bij een kleine organisatie is er een kans dat deze receptie niet bestaat.

Nadat je bent opgehaald en je hebt gepraat met je begeleider stel je je voor aan het team. Iedereen geeft aan welke functie deze bekleed in het team en wat zijn of haar naam is. Wanneer niet iedereen verteld wat hij/zij doet kun je dat altijd vragen, dat komt gelijk geinteresseerd over!Ook jij stelt jezelf voor.

Het is belangrijk om zowel te onthouden wat je collega’s precies doen als dat jij laat weten wat jij komt doen. Je gaat je collega’s namelijk nodig hebben later in je onderzoek of werkzaamheden!

Tip: een goede manier om iemands naam beter te onthouden is de naam een aantal keer uit te spreken wanneer je deze net gehoord hebt. Wanneer iemand zich voorsteld met: “Hee, ik ben Micheal” antwoord je met “Hee Micheal, ...”. Het lijkt simpel maar het werkt echt!

Werkzaamheden

Meestal zijn de eerste dagen een beetje zoeken qua werk en onderzoek. Soms heeft het bedrijf al een planning voor je gemaakt met taken zodat je meteen van start kunt. Daarnaast is het bij sommige (grote) organisaties gebruikelijk dat een nieuwe werknemer een ‘inwerkcursus’ af legt. Dit is meestal een test en document waarin de nadruk ligt op de cultuur binnen het bedrijf en gegevens over wat het bedrijf nu echt doet. Deze info kan enorm waardevol zijn voor je verslag of onderzoek, het is dan ook slim om aantekeningen te maken.

Merk je dat je niet veel te doen hebt op je eerste stagedag? Ben niet bang om dit aan te geven bij je begeleider. Deze wilt namelijk ook niet dat je stil zit! Heb je echt niets te doen? Dan kun je altijd aan de slag met je onderzoek of plan van aanpak!

Het einde van de dag

Op het begin is het altijd een beetje zoeken hoe laat je nu echt naar huis gaat. Je moet dan ook niet om vijf uur voor de uitgang staan met je laptop in je tas en je sjaal om, maar je hoeft echt niet te wachten tot de laatste collega het pand heeft verlaten! Zorg dat je met je begeleider hebt besproken wat je start- en eindtijd is, en ga naar huis wanneer jij het gevoel hebt dat je naar huis kunt gaan!

Quick tips

  • Ben je niet 100% zeker van hoe laat en waar je aanwezig moet zijn? Ben niet bang om dit even te checken bij je stagebegeleider. Dit laat niet zien dat je jouw planning niet op orde hebt, maar laat juist zien dat je goed nadenkt over bepaalde zaken.
  • Weet je niet wat de normale ‘dresscode’ is bij het bedrijf waar je stage gaat lopen? Ga dan voor de veilige optie; business casual. Ook dit kan je altijd even checken bij je begeleider! Je wilt namelijk niet volledig in pak aankomen wanneer iedereen gewoon een hoodie aan heeft.
  • Zeker weten dat je niet stil zit op je eerste stagedag? Maak een lijstje met vragen die je hebt over het bedrijf, je werkzaamheden of je opdracht. Zodat als je een gesprek hebt met je begeleider, je meteen doelgericht en snel van start kan.
  • Heeft je trein vertraging, staat de brug open of heb je een lekke band? Geen paniek! Natuurlijk is het vervelend dat je niet op tijd komt, maar wanneer je zo snel mogelijk je stagebegeleider een e-mail stuurt waarin je het uitlegt zal deze dat echt wel begrijpen. Doe er natuurlijk wel alles aan om toch op tijd te komen!

Douwe van Schie

Eind juni 2017 ben ik afgestudeerd bij de Avans in Den Bosch. Op dit moment rijd ik met mijn Volkswagenbus door Zuid-Europa én schrijf ik als heuse ‘buitenlandcorrespondent’ regelmatig artikelen over het stage lopen. Dit vanuit ervaringen van meer dan 2000 studenten. Om er zeker van te zijn dat je geen van de artikelen mist, volg StudentenBureau op LinkedIn, Facebook én Instagram.

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.