Check jouw stagevergoeding

Hoeveel stagevergoeding kun jij vragen?

StudentenBureau heeft een unieke stagevergoedingswijzer ontwikkeld waarin jij gemakkelijk in 5 vragen opzoekt hoeveel stagevergoeding jij kunt ontvangen voor jouw stage.

Al sinds 1998 helpt StudentenBureau HBO en Universitaire studenten bij het vinden van een stage of afstudeerstage. Het is in Nederland niet verplicht om studenten een stagevergoeding te bieden. Desondanks stimuleren wij bedrijven om studenten een redelijke stagevergoeding te geven. Stagiairs zijn een belangrijk onderdeel van het Nederlandse bedrijfsleven en dienen hier de waardering voor te krijgen die ze verdienen.

1481108566.jpg

Hoeveel stagevergoeding je ontvangt, hangt af van het soort bedrijf waar jij gaat stage lopen. Is er een CAO binnen het bedrijf? Dan zijn er vaak vastomlijnde regels over de hoogte van je stagevergoeding. Daarnaast is de hoogte van je stagevergoeding afhankelijk van de studie die je doet, in welke regio je stage gaat lopen en wat voor soort stage je zoekt.

Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien, ontvangen mannen in Nederland voor hun stage net iets meer vergoeding dan vrouwen. Ditzelfde beeld zien we (zelfs anno 2017) op de arbeidsmarkt voor fulltime banen. Een van de belangrijkste verklaringen voor het verschil in stagevergoeding is vaak de studie. Studenten die een technische of IT studie volgen krijgen vaak een hogere stagevergoeding omdat er meer vraag is naar dit soort studenten. En binnen dit soort studies zitten meer mannen dan vrouwen. Dan nog steeds is er vaak een verschil, ook binnen dezelfde studie, tussen de hoogte van de stagevergoeding van mannen en vrouwen. Wij vragen al onze klanten om alle stagiairs gelijk te behandelen, ongeacht geslacht. Komt er uit onderstaande vergoedingscheck dat mannen in jouw vakgebied en/ of regio meer stagevergoeding ontvangen? Dan is ons advies aan jou als vrouw: vraag uiteraard net zoveel als een man!

Check in 5 vragen hoeveel stagevergoeding jouw medestudenten gemiddeld krijgen

Gemiddelde stagevergoeding in Nederland

De gemiddelde stagevergoeding voor hoogopgeleide studenten in Nederland, ligt voor stagiairs tussen de € 250,- en € 280,- per maand. Voor afstudeerders en Universitaire studenten ligt dit bedrag iets hoger: hier krijg je gemiddeld tussen de € 227,- en € 454,- bruto per maand.

Welke factoren zijn van invloed op jouw stagevergoeding?

Hoeveel stagevergoeding je krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren. Samen met het bedrijf waar jij gaat stage lopen of afstuderen bespreek je jouw vergoeding. Dit gebeurt meestal tijdens het sollicitatiegesprek. Om je goed voor te bereiden op deze ‘onderhandeling’ hebben we hieronder de belangrijkste factoren gezet die de hoogte van je stagevergoeding mede bepalen.

  • Je opleidingsniveau: hierbij geldt, hoe hoger je opleidingsniveau hoe meer stagevergoeding je krijgt.
  • Je opleidingsrichting: er zijn verschillende opleidingen waar, vanuit de bedrijfswereld, meer vraag naar is (denk aan IT & Techniek) dan andere studierichtingen. Deze studenten krijgen gemiddeld een hogere stagevergoeding dan andere studenten.
  • Soort stage: vaak krijg je voor een kennismakings- of meeloopstage een minder hoge stagevergoeding dan voor een afstudeer- of onderzoeksstage.
  • De duur van je stage en het aantal uur dat je beschikbaar bent per week: hierbij geldt, hoe langer je stage loopt hoe meer stagevergoeding je krijgt.
  • Relevante werkervaring: denk hierbij aan studiegerelateerde bijbanen, extra-curriculaire activiteiten (commissies, verenigingen, e.d.), eerder gelopen stages of uitgevoerde projecten.
  • In welk land je stage loopt: over het algemeen is het in het buitenland niet gebruikelijk om studenten een stagevergoeding aan te bieden. Zoek dit goed uit samen met je stagebedrijf. Als je in Europa gaat stage lopen, kun je in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs.

Minimaal € 300,- stagevergoeding ontvangen?

Bij alle stages en afstudeerstages die je bij ons vindt, is een stagevergoeding wel vanzelfsprekend. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de aard van de opdracht en stageplaats. StudentenBureau werkt alleen samen met bedrijven die minimaal € 300,- stagevergoeding per maand betalen. Dit bedrag kan in principe onbeperkt oplopen en overleg jij zelf samen met je stagebedrijf.