Hoe moet jouw CV eruit zien?

Tips voor het opstellen van je cv

Je cv is de eerste indruk die een bedrijf van je krijgt. Een eerste indruk maak je maar één keer, daarom hebben wij een aantal tips voor het opstellen van je cv! Zodat jij een fantastisch cv kan maken. Onder aan de pagina vind je downloadbare cv voorbeelden in Word.

Tips bij het maken van je cv

Het perfecte cv is degene die jouw het best weerspiegeld. Het laat je (werk)ervaring en vaardigheden zien. Er bestaat dus niet één beste cv, maar cv's hebben wel vaak dezelfde componenten.

1. De foto op je cv

Het is altijd verstandig om een foto op je cv te plaatsen. Stel hierbij altijd de volgende twee vragen aan jezelf:

 • Is de foto professioneel?
  Zet geen foto van s 'nachts in de kroeg op een zaterdagavond op je cv.
 • Geeft de foto mij goed weer?
  Denk na of de foto uitstraalt wat je wilt uitstralen richting het bedrijf.

2. Je persoonlijke gegevens

Dit is een kort onderdeel met daarin de noodzakelijke informatie over jou. Welke persoonlijke gegevens je wilt weergeven is aan jou, maar zorg dat je het volgende laat terugkomen bij het opstellen van je cv:

 • NAW-gegevens (Naam, adres, woonplaats)
 • Geboortedatum
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres

Daarnaast is het bij je e-mail belangrijk om een professioneel e-mailadres te gebruiken. Wanneer je standaard e-mail lovemijnkonijnflip@hotmail.comis, maak een nieuw mailadres aan met je volledige voor- en achternaam.

3. Opleidingen of werkervaring

Vervolgens is het gebruikelijk om je opleidingen of werkervaring weer te geven bij het opstellen van je cv. Begin altijd met de meest recente opleiding of baan en werk terug in de tijd.

3.1 Opleidingen

Per opleiding (of cursus) behandel je de volgende punten bij het opstellen van je cv:

 • Naam van je opleiding of studierichting
 • Naam van de onderwijsinstelling
 • Start van de opleiding (maand, jaartal) – Eind van de opleiding (maand, jaartal). Wanneer je nog bezig bent met de opleiding. Vervang de einddatum door “heden”.
 • Kort informatie over de inhoud van je opleiding
 • (Optioneel kun je ook het behalen van je propedeuse toevoegen)

Wanneer je een opleiding niet hebt afgemaakt is het verstandig om deze te vermelden. Bedrijven zullen altijd vragen stellen over gaten in je cv.

3.2 Werkervaring

Per werkervaring behandel je de volgende punten op je cv:

 • Functietitel
 • Naam van de organisatie
 • Startdatum (maand, jaartal) – Einddatum (maand, jaartal). Wanneer je er nog werkt vervang je de einddatum door ´heden´
 • Korte beschrijving over de inhoud van je werk

Het is niet vereist om al je banen weer te geven op je cv. Voeg bijvoorbeeld bijbanen alleen toe als je denkt dat het van waarde is. Bijvoorbeeld als je er lang gewerkt hebt of gerelateerd is aan je vakgebied.

4. Nevenactiviteiten

Als aanvulling op je werkervaring kun je onder 'nevenactiviteiten' overige activiteiten toevoegen waarvan je denkt dat ze van waarde zijn op je cv. Denk hierbij aan:

 • Cursussen
 • Vrijwilligerswerk
 • Een reis
 • Sport op hoog niveau
 • Inzet voor een studie- of studentenvereniging

Deze nevenactiviteiten kunnen jou onderscheiden van je medestudenten, dit is superbelangrijk is wanneer je cv op een grote stapel terecht komt! Heb je geen nevenactiviteiten? Vermeld dit kopje dan simpelweg niet op je cv.

5. Talen

Geef op je cv aan welke talen je beheerst. Vooral wanneer je meer talen beheerst dan alleen Engels en Nederlands is het belangrijk om dit te vermelden bij het maken van je cv. Zorg dat je hierbij de volgende informatie vermeld:

 • De taal
 • Het niveau waarop je de taal beheerst
  bijvoorbeeld 'A2 certificaat', 'moedertaal', 'gemiddeld' of 'professionele werkvaardigheid')

6. Vaardigheden

In dit kopje heb je de kans om je vaardigheden uit te lichten. We raden aan om 3 tot 5 vaardigheden te benoemen. Kies ze zorgvuldig uit, het is belangrijk dat je vaardigheden aansluiten bij de baan of stage waarop je solliciteert. Zo mag je bij een IT-gerelateerde baan of stage programmeertalen niet vergeten. Wanneer het draait om grafisch design mag je software als Adobe InDesign of Adobe Illustrator niet vergeten.

7. Optioneel: persoonlijke eigenschappen

Het is goed om je cv persoonlijk te maken. Bedrijven willen zien wie je bent. Daarom is het nooit onverstandig om een aantal persoonlijke eigenschappen uit te lichten. Licht bijvoorbeeld drie eigenschappen uit die écht bij je passen.

8. Optioneel: interesses

Om je cv nog persoonlijker te maken wordt het vaak aangeraden om bij het maken van je cv een aantal interesses uit te lichten. Wij raden aan om er 3 uit te lichten.

Denk bij het uitkiezen van je interesses hoe dit overkomt naar het bedrijf. Is de baan of stage waarop je solliciteert creatief? Zet dan je creatieve interesses op je cv, zoals tekenen of schilderen. Is de baan of stage sport gerelateerd? Dan zijn interesses als hockey, volleybal of voetbal relevanter.

Veel gestelde vragen

1. Hebben jullie tips bij het opmaken voor je cv?

Geen tips, maar wel voorbeelden! Check hier ons artikel met een aantal handige Wordpress templates die je kunt downloaden!

2. Hoeveel details vermeld ik over de middelbare school?

Waarschijnlijk ligt je middelbareschooltijd al een tijdje achter je. Houdt het dus lekker kort. Je behaalde diploma is het belangrijkst, eventueel kun je ook je profielkeuze benoemen.

3. Wat is de juiste schrijfstijl?

Ten eerste: dubbelcheck je cv op correct Nederland. Schrijf verder in duidelijke professionele taal. Een cv is vaak maar één a4, dus gebruik deze woorden goed. Indien je denkt dat het goed past bij het bedrijf waar je solliciteert mag er natuurlijk ook een beetje humor in voorkomen, maar pas er wel mee op!

4. Moet ik referenties opgeven?

Op je cv is het voldoende om te melden dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je er een of twee paraat hebt. Hierbij geldt natuurlijk: hoe interessanter, hoe beter. Zoals bijvoorbeeld de begeleider van een belangrijk studieproject waaraan je hebt deelgenomen of je stagebegeleider bij je vorige stage.

5. Hoe lang mag het cv zijn?

Probeer het cv altijd op één a4 te houden. Wanneer alle informatie niet overzichtelijk op één blaadje past kies dan voor 2 a4´tjes. Wanneer je het cv langer maakt wordt het voor het bedrijf minder overzichtelijk.

Cv voorbeelden

De opmaak van je cv is niet onbelangrijk; de opmaak van je cv kan enorm helpen bij het overbrengen van je boodschap. Om je hierbij te helpen hebben wij vier downloadbare cv voorbeelden ontwikkeld in Word, gemakkelijk aanpasbaar dus! Laat je gegevens hier achter om ze te downloaden, zie de voorbeelden onder aan de pagina.

Elk cv voorbeeld hebben we opgebouwd in Microsoft Word zodat iedereen de templates aan kan passen.

CV voorbeeld 1 - Minimal

d44bb2c2470a5f0a80f450e33d4c71b7.jpeg

CV voorbeeld 2 - Sidebar

e8acf8d0c3f1320e6002026e9810722c.jpeg

5b7f3f40e8e1c875ed095ebfea690ba3.jpeg

CV voorbeeld 3 - Accent

d1ea625918f69163d597fa6aff317cfd.jpeg

CV voorbeeld 4 - Centered

9f83db0551887df8478695c47430964a.jpeg

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €300 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €300 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.