Hoe moet jouw CV eruit zien?

Tips voor een super cv

Op het moment dat je gaat stage lopen kun je er niet omheen: het Curriculum Vitae. Je CV is de eerste indruk die een bedrijf van je krijgt en een eerste indruk maak je, natuurlijk, maar één keer! Daarom is het belangrijk dat je zorgt dat je cv tip top in orde is. Misschien kunnen deze handige tips helpen voor je!

Opbouw van het cv

Er zijn twee veelgebruikte manieren hoe je je CV kunt opbouwen:

 • Chronologisch
 • Aan de hand van je vaardigheden

Voor jou als student is het chronologisch opgebouwde CV vaak relevanter. We zullen daar ook naar gaan kijken.

Het CV als je op zoek bent naar een vette stage of bijbaan

Het is goed om altijd het belangrijkste doel van je CV voor ogen te houden: jezelf zo goed mogelijk presenteren. Dit doe je onder andere door de ervaringen te laten zien die je hebt opgebouwd. Voor het CV bestaat er niet één juiste manier, maar er zijn wel bepaalde onderdelen die een werkgever verwacht te zien op een cv.

Jouw persoonlijke gegevens

Het chronologische CV begint altijd met jouw persoonlijke gegevens: een compact kopje met daaronder de noodzakelijke informatie over jou. Welke persoonlijke gegevens je presenteert, is in principe aan jou.
Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende gegevens laat terugkomen:

 • Naam, adres en woonplaats

 • Geboortedatum en -plaats

 • Telefoonnummer

 • E-mailadres

 • Nationaliteit

 • Geslacht

Het is belangrijk dat je contactgegevens kloppen zodat een bedrijf contact met je kan opnemen. Daarnaast is het belangrijk een representatief e-mailadres te gebruiken (dus niet lovemijnkonijnflip@hotmail.com) ;). Als je deze niet hebt, is het verstandig deze aan te maken.

Opleidingen

Na je persoonlijke gegevens is het gebruikelijk je opleidingen te noemen. Begin altijd met de meest recent gevolgde opleiding en werk zo terug naar je middelbare school. Maar de keuze is aan jou: op het moment dat je al veel werkervaring hebt, kun je er ook voor kiezen te beginnen met je werkervaring. Verwerk in je CV alleen opleidingen en cursussen die je daadwerkelijk hebt gevolgd. Als je een opleiding niet hebt afgemaakt is het wel verstandig deze te vermelden. Bedrijven zullen namelijk altijd vragen stellen over gaten in je CV. Per opleiding behandel je de volgende punten:

 • Naam onderwijsinstelling

 • Naam opleiding / studierichting

 • Jaartallen

 • Diploma al dan niet behaald

Het kan een idee zijn om kort (in een paar regels) uit te weiden over de inhoud van een cursus of opleiding. Een werkgever met wie je om de tafel zit weet wellicht niet wat een opleiding exact inhoudt.

Werkervaring

Onder ‘Werkervaring’ geef je in chronologische volgorde (recente werkzaamheden vooraan) aan wat voor werk je hebt gedaan en hoe lang je ergens hebt gewerkt. Verder vermeld je:

 • de functie die jij bekleed/bekleedde en de bijbehorende werkzaamheden.
 • Projecten die je tijdens je HBO of WO opleiding hebt uitgevoerd, kun je tevens vermelden onder het kopje ‘Werkervaring’.Dit is zeker aan te raden wanneer jij het idee hebt dat je cv nog wat ''kaal'' is.
 • Waneer jij meerdere bijbaantjes hebt gedaan waarvan je denkt dat ze niet relevant zijn voor je toekomstig werkgebied, mag je samenvoegen onder een kopje ''diverse bijbanen''.

Heb je ergens voor een langere periode gewerkt? Dan is het altijd goed om dit weer te geven: dit laat zien dat je loyaal bent, een eigenschap waar veel bedrijven waarde aan hechten.

Nevenactiviteiten

Als aanvulling op je werkervaring kun je onder 'nevenactiviteiten' overige interessante activiteiten noemen. Hierbij kun je denken aan:

 • Relevante cursussen
 • Vrijwilligerswerk
 • Een verre reis
 • (top)sport
 • Politieke activiteiten
 • Inzet voor een (studenten)vereniging

Dit soort nevenactiviteiten kunnen jou onderscheiden van je medestudent. Je laat zien dat je organiserend vermogen hebt, naast je werk ook interesses hebt en bovendien sociaal onderlegd bent. Denk wel even na over hoe jij deze activiteiten zou toelichten als er in een sollicitatiegesprek naar gevraagd wordt. ;)

eheers je meerdere talen, geef dan aan in welke mate je die beheerst. Als je een voor jou belangrijke of opvallende hobby hebt dan kun je dat desgewenst ook aangeven.

Aanvullende informatie
Andere aanvullende informatie, zoals computervaardigheden, kennis van programmeertalen en persoonlijke kwaliteiten kun je hier ook weergeven. Zeker onder 'overige zaken' kun je je CV zo persoonlijk maken als je wil. :)

Veelgestelde vragen

Er zijn een aantal vragen die ons wat vaker gesteld worden. Hieronder zullen wij deze meestgestelde vragen beantwoorden, hopelijk heb je er iets aan! :)

1. Hoeveel details vermeld ik over de middelbare school?

Jouw middelbare schooltijd ligt al een tijdje achter je, dus houd het lekker kort. Jouw behaalde diploma is het belangrijkst, eventueel kun je nog aanvullen met je profielkeze of opvallende (positieve;) )schoolresultaten.

2. Hoe zorg ik ervoor dat ik ‘unieke’ persoonlijke eigenschappen op mijn CV zet?

Zelfstandig, Teamplayer, Doorzettingsvermogen, Creatief en Enthousiast. Super goede eigenschappen natuurlijk! Maar deze eigenschappen zouden op geen elk CV misstaan en leveren dus geen uitzonderlijke bijdrage aan jouw persoonlijke CV. Vraag eens aan je vrienden of familie hoe ze jou zouden omschrijven. Zo kom je aan eigenschappen waar je zelf misschien niet aan gedacht hebt. Daarnaast is het goed om een korte uitleg te geven bij een eigenschap, zo zorg je voor een goede onderbouwing.

3. Wel of geen foto op je CV

Dit is natuurlijk jouw eigen keuze, maar het kan zeker een toevoeging aan je cv zijn. Wanneer jij bijvoorbeeld een commerciële studie volgt en een bijbaan/stage zoekt in de saleswereld is representativitieit erg belangrijk! Een nette, vrolijke foto kan er dan voor zorgen dat jij een streepje voor hebt op andere sollicitanten. Maar wat is nou een nette foto? Absoluut geen vakantie- of feestfoto’s, maar zorg ervoor dat je netjes gekleed bent en heel belangrijk: glimlach. :)

4. Wat is de juiste schrijfstijl?

Zorg dat je tekst correct Nederlands geschreven is, zonder spel/taalfouten. Laat jouw CV daarom ook altijd even contrleren door bijvoorbeeld een familielid die goed is in de Nerderlandse taal. :) Probeer misplaatste nonchalance of deftige formuleringen weg te laten. Let ook op de begrijpelijkheid: als de inhoud van een opleiding niet direct uit de naam kan worden afgeleid, is het een goed idee om deze te verduidelijken in gangbare termen. Pas wel op met humor: dit is persoonlijk en zal niet altijd door iedereen begrepen worden.

5. Moet ik referenties opgeven?

Op je CV is het voldoende om te melden dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je er een of twee paraat hebt. Hierbij geldt natuurlijk: hoe interessanter, hoe beter ;). Zoals bijvoorbeeld de begeleider van een belangrijk studieproject waaraan je hebt deelgenomen.

6. Hoe lang mag het CV zijn?

De richtlijn voor een goed cv is een a twee A4'tjes. Maak het veel langer: dat gaat ten koste van de overzichtelijkheid. Als je al meer dan twee jaar relevante werkervaring hebt opgedaan, kan het raadzaam zijn meer details te melden. In dat geval zou je een aparte bijlage met je taken en verantwoordelijkheden kunnen bijvoegen.

Individueel advies?

StudentenBureau geeft jaarlijks 5000 kandidaten individueel CV advies. Maar StudentenBureau helpt je nog met veel meer. Interesse? :)