Het plan van aanpak: structuur en tips!

Installeer een nieuwere versie van je browser als je deze video wilt bekijken.

Bijna elke opleiding werkt met een plan van aanpak, ook tijdens de stage. Het is de basis van je onderzoek, super belangrijk dus dat je dit goed neerzet! Hiervoor heb je een goede structuur nodig; wat zet je er wel in en wat niet? Daarom hebben wij een voorbeeld indeling van een Plan van Aanpak opgesteld, inclusief tips bij elk onderdeel!

*Het PVA kan verschillende indelingen hebben, dit is een voorbeeld van een indeling. Heb je een structuur of eisen vanuit de opleiding? Houd dat dan aan! Het onderstaande is altijd te gebruiken ter inspiratie of toevoeging.

1. Titelpagina

Dit is waarschijnlijk het meest eenvoudige deel van het PVA. De titelpagina moet de volgende punten bevatten:

  • Titel (en subtitel) van je onderzoek
  • Naam van je stagebedrijf
  • Naam van je opleiding
  • Gegevens van de stagebegeleiders vanuit school én het bedrijf
  • Datum & plaats
  • Auteur, jij dus!

2. Inhoudsopgave

Oké; dit is het simpelste deel. De inhoudsopgave is een lijst met alle hoofdstukken met paginanummers. Het is extra gemakkelijk wanneer je het automatisch doet via Word! Hoe? Check het hier.

3. Inleiding

De inleiding is, zoals de naam al verklapt, een korte inleiding tot je Plan van Aanpak. Beschrijf hier kort de aanleiding, opdrachtgever en wat je gaat behandelen in het Plan van Aanpak.

Het doel van de inleiding is het introduceren van het document en het nieuwsgierig maken van de lezer. Je moet ervoor zorgen dat deze verder wilt lezen. Schrijf dus kort maar krachtig!

Tip: begin met een quote of anekdote!

4. Aanleiding

Hierin schrijf je wat de reden is voor het onderzoek. Hierbij kun je de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is het probleem?
  • Wanneer is het probleem ontstaan?
  • Hoe is het probleem ontstaan? (oorzaken)
  • Wie zijn er betrokken bij het probleem, en hoe beïnvloedt het deze groep? (stakeholders)
  • Waarom is het probleem nu urgent?

5. Organisatiebeschrijving

De organisatiebeschrijving is een korte analyse van je stagebedrijf. Wat is de markt waarin het opereert, hoe groot is het, hoe is het bedrijf opgebouwd qua hiërarchie et cetera.

6. Onderzoeksvraag, deelvragen en mogelijk eindresultaat

Het belangrijkste deel van je Plan van Aanpak: de onderzoeksvraag. Dit is de vraag die je gaat beantwoorden door middel van je onderzoek. Het antwoord op deze vraag is dan ook je eindresultaat. Om dit eindresultaat te bereiken kun je deelvragen opstellen.

Zorg ervoor dat je alle vragen SMART opstelt, dat betekent:

  • Specifiek, verwoord je doel concreet
  • Meetbaar, kun je meten wanneer je doel bereikt is?
  • Acceptabel, is er voldoende draagvlak en past het in de context?
  • Realistisch, is het wel mogelijk?
  • Tijdsgebonden, wanneer moet de doelstelling worden behaald?

Tip: vaak niet vereist maar wel handig; schrijf kort over een mogelijk eindresultaat. Wat zou de vorm kunnen zijn van je eindproduct. Op deze manier zien je begeleiders wat je gedachte is met betrekking tot het onderzoek, wanneer ze daar mee eens zijn zit je sneller op één lijn!

7. Randvoorwaarden, afbakening & risicoanalyse

In de randvoorwaarden schrijf je waarop je moet letten tijdens je onderzoek. Hoeveel geld is er beschikbaar, heeft het stagebedrijf specifieke eisen, is er iets wat je niet mag doen?

In de afbakening geef je de grenzen van je onderzoek aan; wat hoort er wel in je onderzoek en wat niet?

In de risicoanalyse ga je verkennen wat de risico´s kunnen zijn in je onderzoek. Wat kan er mis gaan tijdens je onderzoek? Geef daarbij ook aan welke maatregelen je trekt om te voorkomen dat een van deze punten gebeurd.

8. Aanpak & tijdsplanning

Dit deel van het Plan van Aanpak wordt wel eens vergeten. Hierin schrijf je over hoe je dit gaat aanpakken met welke onderzoeksmethoden. Ga je vooral desk- of field research inzetten? Welke structuur houd je aan in je onderzoek?

Daarnaast kun je een tijdsplanning maken voor de rest van je stage: wanneer wil je elk onderdeel af hebben? Wat moet je doen om elk onderdeel te voltooien?

9. Literatuurlijst

Zorg ervoor dat je de bronnen goed bijhoud tijdens het schrijven van je Plan van Aanpak. Deze komen namelijk allemaal te staan in de literatuurlijst (of bronnenlijst). Bij de meeste opleidingen is de APA stijl vereist.

Het automatisch genereren van een lijst én het maken van een bron in APA is gemakkelijk te doen in Word. Hoe? Check het hier.

10. Bijlagen

In de bijlage staan je geschreven stukken die relevant zijn voor het Plan van Aanpak, maar te gedetailleerd of uitgebreid zijn. Stop die stukken in de bijlage. Wanneer je deze informatie wilt gebruiken in het stuk verwijs je naar het hoofdstuk van de bijlage.

Quick tips

  • Neem het Plan van Aanpak serieus! Wanneer je dit goed neerzet zal de rest van je stage veel gemakkelijker verlopen. Wanneer je weet waar je naartoe wilt werken en welke stappen je daarbij neemt heb je structuur en controle in je onderzoek
  • Schrijf het Plan van Aanpak kort maar krachtig. Vooral het stagebedrijf zal misschien niet de moeite nemen om een boekwerk door te lezen. Probeer dus in zo min mogelijk woorden je opdracht neer te zetten. Wanneer je dit kan betekent het ook vaak dat je zelf de opdracht goed snapt
  • Twijfel je over je Plan van Aanpak? Zoek een studiegenoot en kijk elkaars plan kort na, zo kunnen jullie feedback geven over elkaars plan. Zo wordt je document nóg beter

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.