Wat is een stage?

Een stage is het onderdeel van een opleiding waarbij de student de theorie in het bedrijfsleven gaat toepassen.

Opleidingen op mbo-, hbo- en wo-niveau hebben allen stages, maar deze zien er wel uit verschillend per niveau en opleiding. Dit verschil zit vaak in de lengte, het doel, en de inhoud van de stage. In dit stuk focussen we ons op de stages van hogescholen en universiteiten, dus op hbo- en wo-niveau.

De periodes van een stage

In Nederland werken schooljaren vaak in vier semesters, een stage omvangt vaak twee semesters. De eerste of de tweede helft van het jaar. Zo zijn er twee momenten waarop grotendeels van de stagiairs beginnen met stage lopen:

  1. Begin september t/m eind januari
  2. Begin februari t/m eind juni

Normaliter duren stages een half schooljaar (20 weken), maar een aantal opleidingen werken met stages die het hele jaar duren. Deze lopen meestal vanaf september tot en met eind juni.

Zoek je dus een stagiair voor je bedrijf? Zorg dan dat je de zoektocht een flink aantal weken vóór september of februari begint, dan maak je het meeste kans op het vinden van een passende stagiair!

Verschillende type stages

Hoewel elke stage er anders uit ziet, kunnen we ze opsplitsen in twee groepen: de meewerkstage en afstudeerstage.

In de meeloopstage (ook meewerkstage genoemd) doet de stagiair krijgt de stagiair vaak voor het eerst de kans om de opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Hoewel tijdens deze stage ook opdrachten van school moeten worden uitgevoerd, ligt de nadruk vaak op het verkennen van de combinatie tussen de leerstof en het werkveld. Deze stages worden voornamelijk uitgevoerd door hbo studenten in het derde leerjaar, al beginnen sommige opleidingen ook al met stage lopen in het tweede leerjaar.

De afstudeerstage is de meesterproef van de opleiding, hierin laten studenten zien wat ze in de afgelopen jaren geleerd hebben aan de hand van een scriptie. Vaak wordt in overleg met het stagebedrijf bepaald wat er onderzocht wordt.

Ben je op zoek naar een stagiair?

Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring in het maken van de connectie tussen stagebedrijf en stagiair. Op zoek naar een stagiair voor de aankomende periode? Vul de onderstaande velden vrijblijvend in, dan neemt ons team zo snel mogelijk contact met je op!

We werken samen met bedrijven als

Aan de slag bij Etos
Aan de slag bij Fatboy
Aan de slag bij Leger Des Heils
Aan de slag bij ABN AMRO