Generatie Z

De ins en outs over de nieuwe generatie

Generatie Z

Je valt binnen generatie Z wanneer je geboren bent tussen 1986 en 2000. Misschien val jij hieronder? Jouw stagiair in ieder geval wel. Laten we daarom kijken hoe deze generatie in elkaar zit, en hoe je het best om kunt gaan met eventuele generatieverschillen.

Wie is generatie Z?

Jouw stagiair is opgegroeind met het beeld van technologische voortuigang, met de nieuwe mogelijkheden die onder meer het internet biedt. Hierdoor is de stagiair gewend om snel & doelgericht te communiceren. Doelgericht. Voor jouw stagiair is het de normaalste zaak van de wereld om meerdere dingen tegelijk te doen. Je kunt er dus op vertrouwen dat jouw stagiair alle benodigde informatie oppikt en daarmee aan de slag gaat, eventueel zelfs met een muziekje op.

Wat zijn de verschillen tussen jou en je stagiair?

Grote kans dat jij als stagebegeleider ietsje ouder bent dan deze generatie. Waarschijnlijk val je dan binnen generatie X (1956 – 1970) of binnen de pragmatische generatie (1971 – 1985). Jij hebt juist een nuchtere blik, kijkt naar wat werkt en wat dus realistisch is om te doen. Je wil op korte termijn resultaten zien, maar denkt na over de lange termijn en kijkt vooral vanuit je eigen standpunt. Je bent zakelijk, praktisch en concreet. Dit terwijl jouw stagiair juist out of the box denkt, alle opties open houdt en ideeën om elk onderwerp heen bedenkt. Ook is hij of zij vaak in voor een lolletje.

Hoe ga je nou om met deze verschillen?

Het belangrijkste is om samen met jouw stagiair in gesprek te gaan over zowel jouw eigen sterke en zwakke kanten, maar ook die van jouw stagiair. Wat heeft jouw stagiair van jou nodig om optimaal te kunnen functioneren gedurende zijn of haar stageperiode? Daarnaast moet je jezelf ook deze vraag stellen: Wat heb jij nodig van je stagiair om jullie samenwerking tot een goed einde te brengen? Bespreek met elkaar wat jouw stagiair voor werkomgeving nodig heeft om fijn te kunnen werken. Kijk daarnaast ook wat jouw stagiair van andere collega’s nodig heeft. Vraag jouw stagiair op welke manier hij of zij benaderd wil worden en hoe je verder met hem of haar moet omgaan. Zorg ervoor dat je over deze vragen in gesprek blijft, zodat er aan het eind van de stageperiode een optimale samenwerking tussen jullie is geweest. Een combinatie tussen jouw stagiair die out of the box denkt en jij vervolgens een realistische blik erop werpt, leidt vaak tot goede ideeën en nieuwe kansen!

Wil je graag meer informatie over generatie Z of over jouw eigen generatie? Neem gerust contact met ons op!