Student finance & control opzoek naar een uitdagende afstudeerstage!

Johana

Een financieel vraagstuk oplossen en financiële werkzaamheden uitvoeren!

Dit is Johana

Mag ik je voorstellen aan Johana (24 jaar)? Johana is een afstudeerstudent van de HBO opleiding finance & control en is daarvoor opzoek naar een uitdagende afstudeerstage. Voor deze stage is ze vanaf eind januari/ begin februari 22 weken beschikbaar. Tijdens deze periode kan ze 3 dagen meewerken in de praktijk en de overige 2 dagen reserveert ze graag voor haar afstudeeropdracht (een van de twee dagen dat ze aan haar afstudeeropdracht werkt moet ze verplicht op school).

Met de opleiding finance & control kan Johana een hele hoop kanten uit, maar het liefst zou ze een afstudeerstage richting accountancy doen. Ze ziet zichzelf later ook accountant werken en een stage is een ideale start van een carrière als accountant. Dit zal overigens niet de eerste keer zijn dat ze praktijk ervaring op doet. Ze heeft namelijk al eerder stage gelopen op de financiële afdeling van een bedrijf. Hier had ze onder andere een controlerende taak, maar daarnaast heeft ze ook facturen opgesteld, modellen onderhouden en de financiële administratie bijgehouden. Dit deed ze zo goed dat ze, na het afronden van haar stage, ook een parttime functie aangeboden heeft gekregen en er 3 maanden heeft gewerkt. Deze ervaring, in combinatie met verschillende schoolprojecten (het opstellen/ controleren van jaarrekeningen en jaarverslagen) hebben haar interesses in het accountancy behoorlijk vergroot!

Ze koos voor haar huidige opleiding omdat ze het werken met cijfers altijd al super leuk vond en ze is er ook goed in. De keuze voor finance & control was dus gauw gemaakt. Naast de vele theoretische vakken heeft ze ook een minor en zoals eerder benoemd een stage afgerond. Voor haar minor heeft ze een kleine zijstap genomen, het onderwerp daarvan was namelijk migratie. Dit onderwerp interesseert Johana omdat ze zelf ook op haar 15e is geëmigreerd naar Nederland.

Johana komt op mij over als een erg gemotiveerde en zelfstandige student. Wanneer ik aan Johana vraag wat een verbeterpunt voor haar zou zijn, geeft ze aan dat ze soms wat zelfverzekerder wil
zijn. Ze merkt namelijk dat ze erg nauwkeurig werkt en daarom een opdracht langer duurt dan nodig is. Als ik Johana zou moeten omschrijven in vijf woorden:
1. Doorzetter
2. Gedisiplineerd
3. Respectvol
4. Ambitieus
5. Leergierig

Dit kan Johana voor je doen

✔ Een financieel vraagstuk oplossen tijdens haar afstudeeropdracht
✔ Werkzaamheden uitvoeren als beginnend accountant
✔ Ondersteunen op de financiële afdeling

Waarom je deze kandidaat in je team wil hebben

In het tweede jaar van haar opleiding moest Johana een project voor het vak 'Projecten Jaarrekeningen MKB' maken. Tijdens dit project moest zij de jaarrekening van een verzonnen bedrijf opstellen. Daartoe moest zij de balans, de winst- en verliesrekening en de specificaties van de jaarrekeningposten opstellen. Bovendien moest zij op basis daarvan een auditrapport schrijven. Johana vond dit project in het begin ingewikkeld, maar dankzij haar inzet en haar wil om niet op te geven, was zij in staat dit project tot een goed einde te brengen. Verder vond ze het erg leuk om dit project te maken en heeft ze er veel van geleerd.

Tijdens het vak "Operations Management" leerde Johana de theorie van operationeel management/supply chain management. Voor dit vak, moest ze ook een project maken. Dit project bestond uit het oprichten van een bedrijf vanaf nul. Zij moest de effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsvoering in de loop van de weken verbeteren. Johana richtte een exclusieve Beach Club op en het kwam een aantal onderwerpen aan bod:
1. Definiëring, categorisering, processen en ontwikkeling van Supply chain management
2. Interactie met strategie, marketing en finance, hoe wordt productiviteit gemeten
3. Ontwikkeling van product/dienst incl. KPI’s
4. Procesanalyse en flowcharting
5. Productieprocessen en Break even analyse
6. Inkoopmanagement outsourcing en TCO
7. Logistiek en distributie
8. Voorraadbeheersing

De resultaten van dit project waren positief en ook Johana heeft er veel van geleerd. Johana heeft geleerd hoe zij een bedrijf moet opzetten en wat het daarvoor nodig is. Johana leerde ook hoe zij marktaandeel van andere concurrenten kon winnen en hoe zij de marktpositie van een bedrijf kon verbeteren.

Tenslotte paste Johana tijdens haar meeloopstage de theorie toe die zij in de voorgaande jaren van haar opleiding had geleerd. Zij leerde veel over de reisverzekeringsmarkt en de verschillende strategieën van Allianz Global Assistance. Tijdens haar stage heeft ze haar analytische en communicatieve vaardigheden verder ontwikkeld. De taken binnen de financiële afdeling van de reisverzekering bestonden namelijk uit het analyseren van een groot aantal cijfers, het zoeken naar fouten daarin en het schrijven van rapporten en het opstellen van facturen. Johana werkte zowel zelfstandig als in groep met haar collega's waarbij zij elkaar in vele processen ondersteunden. Zij communiceerde ook in het Engels met veel business partners en collega's van andere internationale afdelingen van Allianz. Terugkijkend heeft Johana zich tijdens haar derde studiejaar zowel persoonlijk als financieel ontwikkeld.