Al een aantal weken onderweg

Hoe gaat het en wat kan beter?

Welke verbeterpunten zijn me al na de eerste weken opgevallen?

Ben ik weer! We zijn alweer een aantal weken verder in mijn afstuderen-is-zo-erg-nog-niet-proces en de spanning begint toch best wel toe te nemen. De dagen vliegen voorbij en de deadline voor mijn eerste inlevermoment komt steeds sneller in zicht.

Een gouden tip die ik je toch vrijwel meteen mee wil geven is: gebruik je Plan van Aanpak! Ik heb er vaak een handje van om een prachtig Plan van Aanpak op te maken met allerlei kleurtjes en modellen maar daar vervolgens vrijwel niet meer naar om te kijken ‘’omdat het toch wel in mijn hoofd zit’’. Doe dat niet! Tenminste, dat heb ik wel geleerd de afgelopen tijd.

Nadat mijn onderzoeksvoorstel was goedgekeurd mocht ik aan de slag met het opstellen van een Plan van Aanpak. Dit plan is dus letterlijk wat het al zegt: hoe ga je, je onderzoek aanpakken? Wat ga je allemaal uitspoken om uiteindelijk antwoord te kunnen geven op je centrale vraag? Ik vond het opstellen van een Plan van Aanpak altijd stiekem een beetje onzinnig en overbodig. Het voelde als een ‘’moetje’’, met al die methodieken en technieken en het tot in de puntjes beschrijven en plannen. Ja-haaaa, laat me gewoon lekker onderzoeken!

Ik was druk aan het typen en gebruikte zo nu en dan allerlei lastige en interessante termen, waar ik wellicht de betekenis niet zo goed van wist, maar het ‘’stond zo mooi’’. Tot ik mijn eerste feedback terug kreeg van mijn docent. Ook al was ik goed op weg, ik moest en mocht, een hoop dingen schrappen. Hij gaf mij hét advies waardoor ik het nut van dit Plan van Aanpak in ging zien:

‘’Je Plan van Aanpak moet je dusdanig schrijven dat, als je het aan je buurjongetje van 12 geeft, hij zonder problemen het onderzoek voor je uit kan voeren. Als jij er nu voor zorgt dat je in Jip-en-Janneke-taal uitlegt wat je gaat doen, waarom je iets gaat doen en hoe je iets gaat doen, hoef je straks enkel de stappen uit te voeren’’.

En toen begon het kwartje te vallen. En deze valt nog steeds, want tijdens het onderzoek heb ik vrijwel standaard mijn Plan van Aanpak op mijn bureau. Het Plan van Aanpak fungeert als mijn stappenplan en zorgt er voor dat ik continu weet wat ik aan het doen ben en waarom. Het zorgt voor kaders en grenzen; iets wat ik nodig heb omdat de kans anders groot is dat ik een verslag van 400 pagina’s inlever. Daar wordt zowel school als Enwij vast niet gelukkig van.

Nu hoor ik je denken; ‘’leuk, maar hoe dan?!’’. Zorg dat je Plan van Aanpak eigen wordt! Besef dat je het voor jezelf schrijft en behoudt de logica er in.
Aangezien veel mensen visueel zijn ingesteld heb ik een tip om de logica en het totaalbeeld concreet te houden:

Leg een aantal A3-papieren naast elkaar en begin te schrijven of te tekenen. Start met je centrale vraag: waar wil je antwoord op geven? Heb je dat in beeld, begin dan met schrijven (of tekenen) wat je daarvoor moet weten en dus moet onderzoeken. Schrijf er bij hoe je van plan bent dat te doen, waar je die resultaten denkt te kunnen vinden en op welke manier je deze gaat verwerken.

En voilà! Zo heb je, je stappenplan en dus je Plan van Aanpak al globaal en visueel in beeld! Nog wel even uittypen hoor. Tot de volgende keer?

Yentl