Hoe zorg je dat uren transcriberen

iets meer dragelijk wordt?

Tips voor het transcriberen van interviews

Het uittypen van een interview heet transcriberen. Veel opleidingen vereisen transcripties van interviews. Dit betekent uren luisteren naar interviews om ze uit te typen. Het transcriberen van een interview kan een saaie taak zijn. Daarom hier een aantal tips om de pijn te verlichten!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Moet je het interview nog houden? Bereid je dan goed voor om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Zorg voor een ruimte zonder achtergrondgeluiden of ruis en stel je vragen duidelijk & concreet, zodat het interview geen uren gaat duren.

Met een goede voorbereiding kun je het transcriberen makkelijker maken.

  • Zorg voor een ruimte zonder achtergrondgeluiden of ruis.
  • Heb duidelijk welke vragen je wilt gaan stellen en stel deze concreet, zo duurt het interview geen uren (en dit scheelt je tijd tijdens het transcriberen).

Vormen van transcripties

Je hebt woordelijke & letterlijke transcripties. In een letterlijke transcriptie wordt alles genoteerd: herhalingen, stotteren, zuchten, et cetera. In een woordelijke transcriptie wordt het gesprek geredigeerd tot een lopend gesprek wat gemakkelijk te lezen is.

Voorbeeld letterlijke transcriptie

Persoon 1: Heb je het idee dat uhm... de eerste testpersoon beter was?Persoon 2: Hmm... Dat weet ik zo nog niet zo zeker. Ik denk, ik denk dat nummer twee het beter deed!

Voorbeeld woordelijke transcriptie

Persoon 1: Heb je het idee dat het eerste testpersoon beter was?
Persoon 2: Dat weet ik niet zeker, maar ik denk dat nummer twee het beter deed.

De keuze tussen de twee vormen hangt af van het doel van je transcriptie. Heb je concrete informatie nodig? Ga dan voor een woordelijke transcriptie. Ben je op zoek naar een achterliggende of diepere gedachte? Ga dan voor een letterlijke transcriptie!

Hulpmiddelen voor het transcriberen van interviews

Er zijn verschillende programma's die je helpen tijdens het transcriberen:

  • Sofware om je sneller te laten werken
    Express Scribe is gemaakt om jou sneller te laten werken. Zo kun je vertraagt of versnelt afspelen door middel van sneltoetsen.
  • Software die het automatisch voor je uitwerkt
    AmberScript gebruikt kunstmatige intelligentie waardoor 90% van jouw audio correct wordt uitgetypt. Het bespaart veel tijd, aangezien je de tekst alleen nog maar hoeft te corrigeren. De eerste 30 minuten van AmberScript zijn gratis.

Ben niet te hard voor jezelf

Uren aandachtig naar een opname luisteren en deze transcriberen is een intensieve taak. Wees dan ook niet te hard voor jezelf. Transcribeer in periodes van een half uur en doe het elke dag een aantal keer. Zo ben je voordat je het weet door al die opnames heen!

Laat iemand anders het doen!

Wil je het écht niet zelf doen dan zijn er verschillende transcriptie services in Nederland. Dit kun je bijvoorbeeld doen via www.transcriptieonline.nl.

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.