Hoe hou je een killer sollicitatiegesprek?

De tips voor het ideale sollicitatiegesprek

Tijdens de zoektocht naar dé ideale stage of baan is je sollicitatiegesprek het cruciale moment. Word je wel of niet aangenomen? Tijdens dit gesprek leren jij en het bedrijf elkaar kennen, daarnaast krijg je meer te horen over jouw functie binnen het bedrijf. Het is super belangrijk om jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden.

Vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal vragen die bijna altijd gesteld worden in het sollicitatiegesprek. Daarom hebben wij een document gemaakt waarin jij je sollicitatiegesprek kunt voorbereiden.

Download het template en beantwoord de 10 meest gestelde vragen. Zo ben je super voorbereid op je sollicitatiegesprek. Laat hieronder je gegevens achter en download het bestand.

Tips voor de voorbereiding van het sollicitatiegesprek

Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Daarom hier een aantal tips waar je extra op kunt letten tijdens het voorbereiden.

Verdiep je in het stagebedrijf

Zorg dat je zoveel mogelijk informatie over het bedrijf hebt ingewonnen voordat je op gesprek gaat. Deze informatie vind je vaak in brochures, folders of op het internet. Doe dus research naar:

  • Wat voor producten/diensten het bedrijf heeft
  • Waar het actief is
  • Wat de missie & visie zijn
  • Wat de laatste ontwikkelingen zijn binnen het bedrijf

Bereid je opdracht voor

De opdracht of werkzaamheden zijn de activiteiten waarin je het meest gaat leren, daarnaast is dit wat je oplevert of bijdraagt aan het bedrijf; super belangrijk dus! Ga na welke werkzaamheden je graag zou willen doen, waarom dit bij je past, wat voor ervaring je erin hebt, en of er andere werkzaamheden zijn die je op je wilt nemen.

Google je gesprekspartner

Kijk altijd even op het LinkedIn profiel van je gesprekspartner. Door alvast iets te weten over dit persoon laat je zien geïnteresseerd te zijn in wat hij of zij doet.

Ken je kernkwaliteiten!

Er zijn een aantal vragen die in 90% van de interviews worden gesteld. Waarom ben jij geschikt voor deze functie? Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Je zegt in je cv dat je ... bent, kun je dit toelichten? Waarom heb je voor deze opdracht gekozen? Wat zijn je positieve/negatieve eigenschappen?

Ga dan ook bij jezelf na wat je antwoorden hierop zouden zijn zodat je niet compleet voor verassingen komt te staan. Het is ook verstandig om voorbeelden te noteren bij bepaalde punten, dit geeft kracht bij je antwoord.

Bereid je vragen voor

Het stellen van goede vragen is een teken van pro activiteit, interesse én een goede voorbereiding. Denk dus na over vragen die je wilt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Voorbeelden van sterke vragen zijn: “waarom hebben jullie … op deze manier aangepakt?” en “Wat doen jullie nu al op het gebied van …?”.

Wat neem je mee naar het sollicitatiegesprek?

Kom goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek. Neem dan ook altijd pen en papier mee zodat je aantekeningen kunt maken tijdens het gesprek wanneer dat nodig is. Daarnaast is het verstandig om je cv mee te nemen, aangezien deze gedurende het gesprek wordt besproken. Zorg dus ook dat je precies weet wat er in je cv staat, inclusief onderbouwing!

Welke kleding doe je aan naar je sollicitatiegesprek?

Je kledingkeuze hangt compleet af van het type bedrijf waar je aan de slag wilt. Bij een formeel bedrijf wordt sneller verwacht dat je in pak komt, bij een informeel bedrijf zullen ze raar opkijken wanneer je in pak binnen komt. Over het algemeen geldt de volgende tip: je kunt beter te nette kleding dragen dan dat je underdressed bent.

Tips voor tijdens het sollicitatiegesprek


De eerste indruk

In de Nationale Stagemonitor hebben wij aan bedrijven gevraagd wat ze belangrijk vonden in het sollicitatiegesprek. Hierin kwam 'de eerste indruk' sterk in naar voren. Zorg er dan ook voor dat je op tijd bent en er verzorgd uit ziet!

Enthousiasme

Niets is zo belangrijk dan jouw enthousiasme overbrengen naar je gesprekspartner. Laat zien waarom je zo graag met deze opdracht aan de slag wilt en geef aan waarom je hebt gekozen voor dit bedrijf.

Profileren

Zorg ervoor dat je jouw kwaliteiten benoemd en doe dit aan de hand van voorbeelden. Maar let op, je komt niet overtuigend over als je alleen maar positief over jezelf praat. Geef ook aan dat je valkuilen hebt. Wat vindt je moeilijk? Wil jij je daarin ontwikkelen?

Let op je houding

Naast je stem is ook je houding heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Wees rustig, maar kom wel geïnteresseerd over! Gebruik je armen waar nodig om te gebaren, maar overdrijf dit niet. Zorg dat je oogcontact maakt en geef een stevige handdruk bij de kennismaking. Tot slot is het belangrijk om de arbeidsvoorwaarden pas tijdens het tweede of derde gesprek naar voren te laten komen. Het is niet netjes om daar tijdens het eerste gesprek naar te vragen.

Afronding van het sollicitatiegesprek


Vraag naar vervolgprocedure

Neem op het einde van het gesprek even de tijd om te kijken of je alle informatie hebt en of er nog vragen zijn die je wilt stellen. Maak afspraken over wat er gebeurt na dit gesprek. Wie laat iets van zich horen? En wanneer?

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.