Hoe benader ik een bedrijf door middel van het sturen van een mail?

Alles over het eerste contact met een bedrijf

Het eerste mailcontact; hoe presenteer je jezelf?

Het eerste contact opzoeken met het bedrijf waar jij graag zou solliciteren is vaak erg spannend. Je weet nog niet precies wat het bedrijf zoekt en je wil jezelf natuurlijk gelijk goed presenteren! Hierdoor is het van belang dat je jouw mail goed opstelt en dat je hierin duidelijk laat merken wie jij bent, wat je doet en wat je graag zou willen doen in het bedrijf.

Hoe stel ik dan de mail op?

Uiteraard begin je de mail met een aanhef. Na je aanhef is het slim om te beginnen met: “Met deze brief wil ik mij graag aan u voorstellen als kandidaat voor de stage (...)” Daarna is het van belang dat je wat over jezelf vertelt dus; je naam, wat je studeert, waar je woont. Hierna kan je vertellen wat je vaardigheden, hoe je deze vaardigheden graag in het bedrijf kwijt zou willen en hoe jij als stagiair deze vaardigheden wil verder ontwikkelen binnen het bedrijf. Het belangrijkste is altijd om aan te geven wat jou nou zo aanspreekt aan het bedrijf en wat jij voor toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf. Op deze manier toon je enthousiasme naar het bedrijf toe, bovendien ziet het bedrijf wat ze aan je hebben en kunnen zij inschatten of ze een passende plek voor jou kunnen hebben die ze jou aan kunnen bieden!

Wat handig is om altijd je CV toe te voegen en een motivatiebrief, want zo heeft het bedrijf er gelijk een beeld bij van wie jij nu bent. Zorg er ook voor dat je CV er netjes en verzorgd uitziet voordat je deze verstuurt naar het bedrijf. Het is de eerste indruk die het bedrijf van jou krijgt, en die eerste indruk is erg belangrijk!

Naar welk bedrijf mail ik dan?

Het is goed om te bedenken waar jouw interesses liggen, dus als jij geïnteresseerd bent in televisieproducties, probeer dan ook die bedrijven te benaderen! Je wil namelijk met je stage ervaring opdoen in de industrie waar jij jezelf in de toekomst ziet werken. Jouw stage is dus een uitgelezen kans om te kijken of deze branche bij jou past.

Daarnaast zul je ook voor jezelf moeten bedenken waarom je dit bedrijf schrijft. Zorg van tevoren dat je hebt bedacht waarom je bij dit bedrijf stage wil lopen en wat je daar wil oppakken. Wil je bij een televisieproductie stage lopen omdat je tv-programma’s leuk vindt, of wil je erheen omdat je wil leren hoe het werkleven in die wereld is? En wil je dan productietaken oppakken of juist marketingtaken? Welke rol wil jij in het bedrijf hebben? Dit zijn een aantal vragen die jij jezelf moet stellen en waar je al antwoorden op moet hebben voordat je besluit om een bedrijf te mailen.

Hoe benader ik een bedrijf?

De slimste en meest directe manier is natuurlijk om eerst van te voren te bellen! Bedrijven krijgen via de mail veel stageaanvragen binnen en hierdoor lezen ze lang niet alles. Een beller is sneller! Toch is het vaak zo dat als je belt, bedrijven geen tijd hebben en vragen ze alsnog om alles op de mail te zetten. Vanuit die mail gaan ze vaak kijken of ze je willen uitnodigen op gesprek, vandaar dat de kennismakingsmail ook zo belangrijk is!

Alles even samengevat: eerst bellen en dan mailen en zorg ervoor dat je eerste contact altijd erg belangrijk is. Laat zien wat jij voor toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf, geef een goed beeld van wie je bent, maar zorg vooral dat je je enthousiasme naar het bedrijf toe toont!

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.