Bellen of mailen

Wat is het meest effectief?

Het eerste contact met je potentiële stageplaats: bellen of mailen?


Na het vinden van een potentiële stage is het tijd om contact op te nemen. Veel studenten verkiezen het mailen boven het bellen, maar is dit wel de meest effectieve manier om een stage te vinden?

Bellen of mailen naar je potentiële stage?

Dat veel studenten liever mailen is niet gek; bellen is namelijk een tikkeltje spannender dan gewoon mailen. Het probleem is dat bedrijven tientallen of misschien wel honderden mails per dag binnen krijgen. Hierdoor bestaat de kans dat de mail waarin jij net zóveel tijd in hebt gestoken over het hoofd wordt gezien. Mijn advies? Bellen. De eerste indruk is enorm belangrijk in het sollicitatieproces, met het bellen naar een bedrijf laat je proactiviteit en gedrevenheid zien!

De inhoud van het gesprek

Het is belangrijk om dit gesprek goed voor te bereiden, zoals hierboven al genoemd is dit de eerste indruk die het bedrijf van je krijgt.

In het eerste belletje zal je jezelf kort willen introduceren; wie je bent, welke opleiding je doet en waar je naar op zoek bent. Wanneer er al een opdracht open staat kun je vragen of je nog kunt reageren, wanneer je een open sollicitatie doet kun je nagaan of er vraag is naar een stagiair als jou.

Na dit gesprek vragen ze waarschijnlijk om alsnog een mail te sturen met bijvoorbeeld je cv. Maar aangezien je al contact met ze hebt gehad zullen ze nu meer aandacht steken in deze mail.

Tips voor het geprek

Het is belangrijk dat je voorbereid bent, je wilt in een telefonisch gesprek niet voor onverwachtse vragen te komen staan. Zorg dan ook dat je de volgende vragen kunt beantwoorden:

  • Wat voor opdracht/werkzaamheden zou je willen uitvoeren?
  • Waarom heb je voor dit bedrijf of deze vacature gekozen?
  • Waarom ben jij de geschikte persoon voor dit bedrijf?

Hoor je niets na het versturen van de mail?

Geen reactie? Neem na ongeveer een week telefonisch contact op met het bedrijf en vraag ze over de voortgang van je sollicitatie. Let wel op dat je niet te opdringerig over komt!

Bron: Nationale Stagemonitor, 2017

Douwe van Schie

Eind juni 2017 ben ik afgestudeerd bij de Avans in Den Bosch. Op dit moment rijd ik met mijn Volkswagenbus door Zuid-Europa én schrijf ik als heuse ‘buitenlandcorrespondent’ regelmatig artikelen over het stage lopen. Dit vanuit ervaringen van meer dan 2000 studenten. Om er zeker van te zijn dat je geen van de artikelen mist, volg StudentenBureau op LinkedIn, Facebook én Instagram.

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.