Is mijn stagevergoeding hoog genoeg?

En wat kun je er aan doen als dat niet zo is?

De stagevergoeding: wat is gemiddeld, hoe praat je erover, en meer!

De vergoeding moet natuurlijk niet je nummer één reden zijn om een stage te kiezen, maar jij moet je huur en boodschappen ook gewoon betalen. Ruim de helft van de studenten is tevreden met hun stagevergoeding, wat betekent dat een groot deel ook ontevreden is over het bedrag wat ze krijgen. Daarom praat ik in dit artikel over de gemiddelde vergoeding én hoe je hier over praat met je stagebedrijf!

De gemiddelde stagevergoeding

Goed nieuws als je in de komende periode gaat starten; de laatste aantal jaren is de gemiddelde stagevergoeding alleen nog maar gestegen. Grote kans dus dat je beter af bent dan je voorgangers!

De gemiddelde stagevergoeding in 2017 was €293,- per maand. Zoals je hierboven ziet stijgt de vergoeding elk jaar een klein beetje.

Wat bepaalt de hoogte van de vergoeding?

Verschillende factoren hebben invloed op de hoogte van de stagevergoeding. In principe bepaalt het bedrijf het bedrag, maar er zijn een aantal patronen te vinden in de hoogte van de vergoedingen.

Stagevergoeding per studie
Het bedrag verschilt gemiddeld per studie, zo zijn er een aantal studies waarbij de vergoeding significant hoger ligt dan bij andere studies. De top 3 studies met de hoogste stagevergoedingen zijn:

  • ICT, gemiddeld €347,- per maand
  • Techniek, gemiddeld €346,- per maand
  • Bedrijfskunde/economie, gemiddeld €336 per maand

Stagevergoeding per regio
Ook per regio verschilt het gemiddelde. Zo ligt de gemiddelde stagevergoeding in en rondom de grote steden hoger dan provincies als Friesland, Groningen of Limburg. Stage lopen in de randstad betekent gemiddeld dus een hogere vergoeding, al betaal je waarschijnlijk ook meer huur voor je kamer!

Stagevergoeding in het buitenland
De vergoedingen verschillen sterk per land; in sommige landen is het niet eens gebruikelijk dat een bedrijf een stagevergoeding betaalt. Ga dus, voordat je in het buiteland stage gaat lopen, goed na welke stagevergoeding daar normaal is! Wanneer je in Europa stage gaat lopen kun je in aanmerking komen voor de Erasmusbeurs.

In gesprek over de stagevergoeding

Het praten over een vergoeding is niet altijd gemakkelijk. Hier een aantal tips voor wanneer je in gesprek wilt over de stagevergoeding.

De eerste tip: zorg dat je bent voorbereid. Weet hoe hoog het gemiddelde bedrag ligt (deze kun je al afvinken!). Begin daarnaast ook niet meteen met het praten over de vergoeding. Wanneer het onderwerp niet naar voren komt kun je op het eind van het gesprek een vraag stellen als: “waar kan ik ongeveer aan denken als het gaat om de vergoeding?”.

Wanneer je het gevoel hebt dat de stagevergoeding te laag ligt kun je hierover in gesprek gaan met je stagebedrijf. Zorg dan wel dat je het bedrijf ervan verzekert dat je het niet doet om het geld, maar dat je een goede reden hebt voor een hogere vergoeding. Een reden kan zijn dat je voor de stage je bijbaan hebt moeten opzeggen, dat je reiskosten hoog zijn of dat je ervaring hebt in het gebied waarin je stage gaat lopen. Kortom: zorg dat je je gevoel kunt beargumenten en zorg dat je het bedrijf niet het gevoel geeft dat je het om het geld doet.

Benieuwd wat jouw gemiddelde stagevergoeding is?

Om je een indicatie te geven wat jouw stagevergoeding zou kunnen zijn hebben we vanuit StudentenBureau de stagevergoedingswijzer gecreëerd. Hierop kun je door middel van vijf korte vragen een indicatie krijgen voor jouw stagevergoeding! Probeer het hier.

Bij StudentenBureau verzekeren wij jouw altijd voor een stagevergoeding van minimaal €300,-! Nog op zoek naar een stage? Schrijf je in!

Bron: Nationale Stagemonitor, 2017

Douwe van Schie

Eind juni 2017 ben ik afgestudeerd bij de Avans in Den Bosch. Op dit moment rijd ik met mijn Volkswagenbus door Zuid-Europa én schrijf ik als heuse ‘buitenlandcorrespondent’ regelmatig artikelen over het stage lopen. Dit vanuit ervaringen van meer dan 2000 studenten. Om er zeker van te zijn dat je geen van de artikelen mist, volg StudentenBureau op LinkedIn, Facebook én Instagram.

Waarom jouw stage via StudentenBureau?

Ieder jaar vinden 1.500 HBO- en WO studenten een stage, afstudeerstage of studiegerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Wij helpen je om de juiste stageplek te vinden. Want zit je op de juiste plek? Dan ontwikkel jij jezelf sneller én lever je meer frisse ideeën op voor jouw stagebedrijf.

Stagevergoeding

Minimaal €400 stagevergoeding

Wij werken alleen met bedrijven die jou goed belonen tijdens je stage. Daarom garanderen wij minimaal €400 stagevergoeding per maand.
Reistijd

Maximaal 1 uur reizen

We hebben stages door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt!
Persoonlijke bemiddeling

Persoonlijke hulp

Jouw persoonlijke stagecoach helpt je bij alles: van je CV tot solliciteren en coaching tijdens je stage.
Goedkeuring verzekerd

Zeker van je goedkeuring

We kennen de eisen van jouw school en houden hier rekening mee.