Waar moet ik beginnen met het onderzoek?

Een aantal tips om jou op weg te helpen

Beginnen met mijn onderzoek!

Je begint aan je onderzoek, maar je hebt geen flauw idee waar je moet beginnen. Je ziet door de bomen het bos niet meer en weet nog helemaal niet waar je onderzoek uit moet bestaan en waar je zult gaan eindigen.

Wij hebben een aantal tips voor je opgeschreven waardoor jouw rapport een stuk duidelijk wordt en het ook een goede structuur krijgt.

 1. Begin met het opstellen van een probleemanalyse. Zorg ervoor dat duidelijk is wat het probleem in het bedrijf is en dat je voor jezelf duidelijk hebt wat nu de hoofdvraag van het onderzoek is. Let wel op, want een probleemanalyse kan na 8 weken ook nog steeds veranderd worden.
 2. Maak voor jezelf duidelijk dat je al weet welke hoofstukken je in je onderzoek wilt gaan zetten zodat jij jouw onderzoek al wat meer kunt inkaderen. Zo weet je waar je naar op zoek bent met deskresearch.
 3. Schrijf een gedegen inleiding waarbij duidelijk wordt wat het onderwerp is en hoe je onderzoek eruit komt te zien.
 4. Begin met het bedrijf te leren kennen!
  • Kijk op elke afdeling mee wat zij doen en hoe alles er aan toe gaat.
  • Ga gesprekken aan met medewerkers binnen het bedrijf.
 5. Deskresearch, deskresearch en deskresearch! Hoe meer je over je bedrijf, branche of onderwerp te weten komt, hoe beter.
 6. Schrijf je eerste onderzoeken aan de hand van deskresearch
 7. Begin met je fieldresearch, maar let wel op dat je van te voren weet wat voor fieldresearch je gaat doen. Zorg dat dit duidelijk is en zorg dat je genoeg respondenten hebt hiervoor.
 8. Schrijf je conclusies en verwerk je cijfers
 9. Schrijf een implementatieplan
 10. Last but not least! De opmaak van je rapport. Niet onbelangrijk, want een goed rapport aangeleverd met een nietje doet ook breuk af aan het onderzoek. De opmaak kun je doen door jezelf, maar je kunt ook andere mensen benaderen om dit voor je te doen. Let op de volgende dingen:
  • Lettertype overal hetzelfde
  • Spelling en grammatica correct
  • Bronvermelding correct
  • Een mooi voorblad met de goede informatie
  • Goede bibliografie
  • Goede vermelding naar de bijlagen

Bovenstaand staan een 10-tal tips van ons waarbij jij al een flinke stap in de goede richting kunt zetten. Uiteraard kunnen wij niet garanderen dat je door deze tips een goed rapport schrijft, maar we kunnen je wel een mooi zetje in de goede richting geven met deze tips.

Succes!