Ik ben helemaal klaar met mijn opleiding

Wat moet ik nu gaan doen om mijn eerste baan te krijgen?

Op weg naar de arbeidsmarkt

Als vierdejaars student Commerciële Economie heb ik het afgelopen half jaar mijn afstudeerstage gedaan. Eindelijk, bijna mijn diploma! Maar eerst moest ik natuurlijk wel mijn scriptie schrijven en dit met een voldoende afronden. Na verschillende stress- en paniek momenten gedurende mijn scriptie is het toch gelukt. Ik heb mijn diploma! En dan begint het.

Welke koers ga ik varen?

Meteen na het behalen van mijn diploma ging ik op zoek naar mijn eerste echte baan. Dit vond ik best lastig, aangezien mijn opleiding redelijk breed was. Ik vond het dus niet makkelijk om te bepalen naar wat voor functies ik wilde zoeken. Veel van jullie zullen, na het overleven van die scriptiestress momenten, hetzelfde gaan meemaken als ik. Hoe kom ik aan mijn eerste (leuke) baan? Bij dezen wil ik jullie vertellen hoe ik dit traject heb ervaren en welke (gouden) tips ik heb voor jullie.

Kijk naar wat je leuk vindt

Cliché, maar waar: Het is belangrijk om iets te gaan doen wat je leuk vindt. Echter zal je veel vacatures tegenkomen die aansluiten op jouw afgeronde opleiding, terwijl zo’n baan jou helemaal niet leuk lijkt. Staar je daar niet blind op. Kijk niet alleen naar de type functies en functieomschrijvingen, maar kijk ook naar wat voor persoon jij bent. Ben je graag actief bezig of kun je juist goed vanuit kantoor werken? Hou je ervan om met veel verschillende dingen bezig te zijn op een dag of kun jij juist goed ergens in duiken om vervolgens die ene taak tot in de puntjes uit te werken? Door jezelf zulke vragen te stellen wordt het al makkelijker om vacatures op te slaan of juist uit je lijst te halen.

Een goede (aller)eerste indruk

Hier zijn al meerdere artikelen over geschreven, maar het is echt waar. Zorg dat jij een goede en concrete sollicitatie stuurt. Ga geen standaard brief schrijven waarmee je vervolgens reageert op alle vacatures. Bedrijven prikken hier dwars doorheen. Op het moment dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek, hoor je bijna altijd dat jouw motivatiebrief de organisatie aansprak en dat je daarom uitgenodigd bent voor een gesprek. Zorg dus dat je, naast een compleet cv, een motivatiebrief schrijft concreet voor die ene vacature. Bedrijven willen weten waarom jij zo graag bij hen wilt werken en wat jij juist voor hen, in die functie, kan betekenen!

Kom goed voor de dag!

We hadden het net al over de allereerste indruk, de reactie op de vacature. Maar de échte eerste indruk is natuurlijk het moment dat jij het bedrijf binnenloopt voor je sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je goed gekleed voor de dag komt. Bepaal vooraf hoe jij denkt dat je het best gekleed kunt gaan. Dit kun je vaak wel opmaken aan de uitstraling en foto’s van het bedrijf en/of de medewerkers. Beter overdressed dan underdressed! Dit zorgt er niet alleen voor dat je zelf met een beter gevoel naar je gesprek gaat, maar ook dat je een betere eerste indruk maakt.

Voor de mannen: ik heb vooraf geïnvesteerd in een overhemd op maat, om te voorkomen dat ik met een te klein of te groot overhemd kom aanzetten bij mijn eerste sollicitatiegesprek. Dit bleek een schot in de roos. Toen ik bij mijn eerste sollicitatiegesprek eenmaal aan tafel zat kreeg ik direct een compliment over mijn overhemd. Zorg dus dat je goed voor de dag komt, of je nu volledig in pak gaat solliciteren of gewoon een nette broek met overhemd draagt.

Verzorg jezelf goed

Misschien is het overbodig, maar zorg dat je goed verzorgd het gesprek in gaat. Ga een keer extra naar de kapper, poets je tanden, spuit een lekker luchtje op, scheer je baard netjes (voor de mannen), en vooral: poets je schoenen! Het is natuurlijk een echte afknapper wanneer je binnenkomt met afgetrapte of vieze schoenen. Mensen kijken nu eenmaal graag naar een verzorgd persoon.

Voorbereiding is key

Het is erg belangrijk dat je het gesprek goed voorbereidt. Zorg dat je zoveel mogelijk weet over degene waar je je gesprek mee voert, over het bedrijf en natuurlijk over jouw eventuele functie. Hiermee laat je zien dat je gemotiveerd bent voor de functie en dat je graag voor het bedrijf wil werken.

De ontmoeting

Vanaf het moment dat jij het bedrijf binnenloopt begint jouw sollicitatie. Zorg dat je altijd ruim op tijd aanwezig bent, hiermee laat je zien dat je de baan graag wil en dat je de verantwoordelijkheid neemt om ruim op tijd bij je afspraak te zijn.

Zet vanaf dat moment ook een lach op je gezicht en zorg dat je een vrolijke houding hebt. Dit zorgt er voor dat je zelfverzekerder overkomt, net als wanneer je een goede handdruk geeft in plaats van een slap handje (niet overdreven hard gaan knijpen natuurlijk).

Maak jezelf niet beter dan je bent

Eenmaal aan tafel krijg je flink wat vragen op je afgevuurd. Al snel kreeg ik de neiging om zogenaamd gewenste antwoorden te gaan geven. Dit ging ten kosten van mezelf. Ik begon regelmatig antwoorden te geven om te zorgen dat ik beter en meer ervaren overkwam dan ik eigenlijk was. Dit is een van de grootste fouten die je kunt maken. Je houdt zelf een twijfelachtig gevoel over aan het gesprek en het bedrijf prikt hier zo doorheen.

Onthoud dat je net bent afgestudeerd en dat het bedrijf dit ook weet. Het bedrijf heeft jou toch uitgenodigd voor een gesprek. Waarom? Omdat ze op zoek zijn naar talent met een afgeronde opleiding. En dit heb jij. Wees je er dus van bewust dat je echt niet alles al hoeft te kunnen en weten, maar stel jezelf open en eerlijk op en geef aan waar je goed in bent en op welk gebied je nog veel moet leren. Op deze manier ziet het bedrijf dat je goede zelfkennis hebt en dat je weet wat jouw sterke en minder sterke punten zijn. Zo zal je een veel fijner gesprek voeren!

De eerste is niet altijd meteen de juiste

Waarschijnlijk houd je aan je eerste sollicitatiegesprek een goed gevoel over. Dan heb je het goed gedaan. Wanneer dit wederzijds blijkt te zijn wil je het liefst meteen je handtekening onder dat contract zetten. Houd echter altijd in je achterhoofd dat je meerdere opties hebt. Hap niet te snel. Er zijn erg veel verschillende functies beschikbaar voor jou. Oriënteer je dus altijd goed en ga niet meteen in op het eerste concrete aanbod, voordat je hebt ervaren welke opties je nog meer hebt. Bij een ander bedrijf kan het gevoel ook goed zijn, en de functie misschien wel nóg leuker. Neem dus de tijd voor het vinden van je eerste baan!

Kortom: Ben eerlijk naar jezelf en het bedrijf, investeer in je voorkomen en oriënteer je goed!

Sven