Ik ga beginnen met mijn afstudeerstage

Hoe moet ik dat nu gaan doen?

Mijn eerste dagen op mijn afstudeerstage

Drie en een half jaar heb je gebikkeld! Of… Misschien wel wat meer, zoals in mijn geval. En dan is het zo ver; je hebt genoeg studiepunten om te mogen beginnen met het afstuderen. Het grootste en spannendste semester van je opleiding. Jarenlang volg (en haal) je verschillende vakken om je kennis te vergaren en verbreden en dan is het nu, eindelijk, tijd om al die skills te laten zien. Alleen dat idee al is spannend! Tenminste, dat vond ik.

Om wat de spanning betreft, enigszins gerust te stellen en misschien te kunnen voorzien van wat tips neem ik je de aankomende weken graag mee in dit Afstuderen-is-zo-erg-nog-niet blog. Tenminste, zo noem ik hem voor nu.

Ik zal me eerst even voorstellen: mijn naam is Yentl. Ik ben 26 jaar oud en volg de opleiding Commerciële Economie aan het Saxion te Deventer. Een leuke en vooral brede opleiding, met het idee dat ik straks nog alle kanten op kan gaan in het werkveld. Mijn ‘probleem’ zat hem er namelijk in dat ik van alles wel leuk vond om te doen en niet zo goed wist wat ik nou wou doen als ik later groot ben (ook al ben je 26 jaar oud, nog steeds kun je dat gevoel prima hebben hoor!). Een brede opleiding zorgt er, vanzelfsprekend, voor dat je enorm leuke vakken hebt maar ook enorm-niet-zulke-leuke-vakken krijgt. Het duurde daarom iets langer voor ik genoeg studiepunten bij elkaar had om te mogen starten met mijn afstudeerscriptie.

En toen was het zo ver! Ik voldeed aan de norm om te mogen starten met afstuderen. Leuk! En dan? Waar ga je zoeken? Naar wat ga je zoeken? Welke richtingen en onderwerpen hebben nou wel je interesse en welke totaal niet? Wat voor bedrijf lijkt je eigenlijk interessant?......
Hier sloeg de paniek al lichtelijk toe.

Gelukkig kwam ik, per toeval, via het Saxion in contact met het Studentenbureau. Na enigszins sceptisch contact op te nemen met hen, werd ik direct terug gebeld door Valerie. Dit resulteerde in een heel fijn en vooral ontspannen gesprek. Ze weten waar ze het over hebben, zijn enthousiast, geïnteresseerd en geven je vooral het gevoel dat het goed komt. Een FaceTime gesprek zorgde voor duidelijkheid over mij als persoon, mijn sterke en minder sterke punten, mijn interesses en mijn ‘eisen’. Want die mag je best een beetje hebben hoor!

Zodoende had ik via het Studentenbureau vrij snel mijn eerste sollicitatiegesprek bij een leuk bedrijf in mijn woonplaats. Ik was behoorlijk zenuwachtig en ook al verliep het gesprek best goed, toch was ik er niet helemaal zeker van. Er werden best pittige en tactische vragen gesteld en ook al had ik mij voorbereid, achteraf dacht ik wel: hè, op dat en dat punt had ik mij nog meer kunnen voorbereiden. Leermomentje dus! Na het sollicitatiegesprek werd ik teruggebeld door Sjoerd (van het Studentenbureau) dat ze het erg lastig vonden om te kiezen maar uiteindelijk toch kozen voor de andere sollicitant. Ondanks dat ik nog mee kreeg dat ik het heel erg goed had gedaan en het écht lastig kiezen was, krijg je natuurlijk best wel een deukje in je ego.

Gelukkig werd ik vrij kort daarna weer gebeld door Sjoerd. Hij had een leuk bedrijf gevonden dat perfect leek te passen bij mij. Ook in mijn woonplaats, ideaal! Volledig voorbereid maar ook doodzenuwachtig liep ik het pand van Enwij binnen. Een technisch installatiebedrijf in Apeldoorn dat zich onder andere richt op alarm-, brand- en toegangspreventie voor particulieren en bedrijven. Ik werd vriendelijk begroet, ging zitten en bereidde me voor om allerlei tactische vragen te kunnen beantwoorden. En wat denk je? Na 2 minuten waren mijn zenuwen weg en na 10 minuten werd ik gevraagd of ik zin had om ’s avonds mee te gaan om een hapje te eten met zijn allen. Nou ja, natuurlijk!

Zo doende huppel ik nu alweer 3 maanden rond bij Enwij. Ik schrijf voor hen een marketingplan waarin ik onderzoek in hoeverre de huidige marktbewerking aansluiting vindt bij de wensen en behoeften van de zakelijke afnemers. Daarnaast mag ik mij bezig houden met allerlei aspecten omtrent de marketing en communicatie binnen Enwij. Ik voel me hier enorm thuis en ben van mening dat ik het niet beter had kunnen treffen.

Volgende keer zal ik er wat meer over vertellen. Tot dan?!

Yentl